Britská recese kosí jednu firmu za druhou, Brown však apeluje proti ochranářství

Londýn - Britský premiér Gordon Brown se sešel se zahraničními korespondenty v Londýně, což pro politiky ze Spojeného království nebývá obvyklé, jak prozradil účastník  a spolupracovník České televize Ivan Kytka. Ve svém půlhodinovém výstupu Brown především varoval před přílišným protekcionismem a apeloval na nalezení správné úrovně regulace finančních trhů. Zatím v jeho zemi jedna firma za druhou ohlašuje problémy. Snad jen banka Barclays, jejíž akcie v reakci na pozitivní zprávy o finančním jištění finančního domu, rostly i o 70 procent, dala ostrovanům po dlouhé době první pozitivní signál o lepších zítřcích.

Libra vůči ostatním měnám rapidně oslabuje, statistiky o výkonu hospodářství posílají zemi do recese. Každodenní realitou ve Spojeném království jsou negativní zprávy z podnikového sektoru. V pondělí oznámili masivní propouštění ocelářský gigant Corus, nebo výrobce obuvi Barrats. Jak Kytka zpozoroval, zpravodajské relace místních médií začínají výčtem krachujících firem a počtem propouštěných.

Jedním z hospodářskopolitických kroků na cestě z krize má být podle britských zákonodárců vyšší regulace finančních trhů. Přidávají se i další vyspělé země a konkrétní podobu regulace by měli státníci zkoordinovat na březnovém summitu G20 v Londýně. Brown varoval před přílišným protekcionismem a vyzval skupinu G20, aby ještě před londýnskou konferencí utvořila koherentní stanovisko k boji s dopady finanční krize. Pilířem by měl být společný regulační rámec bankovních sektorů v jednotlivých zemích. Brown je názoru, že všechny banky musejí být přibližně stejně regulovány.

Finanční pomoc soukromým bankám je na denním pořádku téměř po celém světě. Jedna banka ale dnes ukázala, že si poradí i sama. Banka Barclays, byť musela vyřešit v librách 8miliardový odpis špatných úvěrů, dokázala zvýšit příjmy ze své činnosti a propad aktiv absorbovat. Po oznámení, že ústav, jednak nepotřebuje vládní záruky ani odkup akcií a druhak dokonce v letošním roce očekává zisk, vystřelili její akcie o tři čtvrtiny ranní hodnoty. Přitom ještě minulý týden investoři pořádali run na akcie Barclays, neboť se mělo za to, že banka bude potřebovat záchranné lano.