Evropská banka: Česko unikne recesi jen o vlásek

Londýn - S dosud nejčernějším výhledem pro českou ekonomiku dnes přišla Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Podle ní má před sebou Česko rok stagnace. Zatímco loni se hrubý domácí produkt zvýšil o 4,1 procenta, letos ekonomika šlápne na brzdy a připíše si pouhou jednu desetinu procenta. ČR by se tak měla vyhnout recesi doslova jen o vlásek.

O moc lépe na tom nebudou ani okolní státy, celému regionu věští banka stejný růst jako samotnému Česku, tedy 0,1 procenta. Ještě loni v listopadu přitom prognóza stejné instituce hovořila o tříprocentním tempu. Relativně slušné výsledky, alespoň za stávající situace, si udrží jen Slovensko, jehož ekonomika posílí o 2,5 procenta.

Orientace na Západ - výhoda i problém

Mladé evropské ekonomiky, jako je ta česká, jsou podle EBRD nejvíc ze všech rozvíjejících se trhů vystaveny globální finanční krizi. Intenzivní propojení se světovými trhy, které je v minulosti hnalo nahoru, je nyní, vzhledem k hluboké recesi v USA a západní Evropě, stahuje ke dnu. Nejhůř jsou na tom Maďarsko a Ukrajina, které vzhledem ke svým dřívějším problémům letos vykáží záporný růst.

Aktuální prognózy růstu české ekonomiky v roce 2009:

EBRD: +0,1 procenta

Ministerstvo financí: +1,4 procenta

Evropská komise: +1,7 procenta

ČNB: +0,5 až +2,9 procenta

Střední Evropa není jediným regionem, kde banka pohřbila optimismus. Na jedno procento místo tří snížila výhled Rusku a v jihovýchodní Evropě předpokládá růst jen o 1,5 procenta po loňských více než sedmi.

České ministerstvo financí počítá příští rok s růstem HDP o 1,4 procenta, šéf rezortu Miroslav Kalousek nicméně připouští, že výsledek může být i výrazně horší. Vláda už proto přišla s revizí státního rozpočtu a připravuje balíček opatření na podporu zaměstnanosti a posílení poptávky. Zvýšit chce také investice do výzkumu a infrastruktury.