Konec roku v USA je s 3,8procentním poklesem HDP nejhorší od roku 1982

Washington - Ve čtvrtém čtvrtletí vykázala podle předběžných odhadů produktivita Spojených států pokles o 3,8 procentních bodů. Hrubý domácí produkt tak vysoko v ročním srovnání klesl naposledy před 27 lety, to když kontrakce útrat v ekonomice vykázala 6,4procentní pokles. Ve třetím kvartále odmazala ekonomika 0,5 procenta. Odhady analytiků ale strašily ještě horšími čísly.

Potvrdí-li se čísla, celý rok 2008 bude pro americkou ekonomiku znamenat nejhorší růst od roku 2001, kdy byla ekonomika ve stresu po útocích z 11. září. Odhad růstu pro loňský rok počítá s 1,3 procenty.


Spotřeba, která za oceánem tvoří 2/3 HDP, klesla o 3,5 procenta, přesto byla hodnotnější než v kvartále třetím, možná první náznak zlepšující se nálady na trzích. Nákupy zboží dlouhodobé spotřeby ovšem oproti roku 2007 odkládal každý čtvrtý Američan. Podnikové investice navíc klesly o 19,1 procenta.

Nehledě na to, jak rekordně špatná jsou dnes zveřejněná čísla, malovala většina analytiků ještě mnohem černější obrázek. Teď proto varují, že krize se možná ještě neprojevila v plné síle a to nejhorší Ameriku teprve čeká.

David Marek, analytik Patria Finance:

„Obávám se, že lepší data za čtvrté čtvrtletí pouze posunou pesimismus do prvního kvartálu letošního roku. Své dno nejspíš americká ani globální ekonomika ještě nenašly.“

Kýžené světlo na konec tunelu má za úkol přinést připravovaný „Obamův“ záchranný balík. Plán za 819 miliard dolarů má pomoct znovu nastartovat ekonomiku a vytvořit až čtyři miliony pracovních míst. Předpokládá přitom nové výdaje za 544 a daňové úlevy za 275 miliard dolarů. V těchto dnech stojí na půli cesty napříč americkým Kongresem.

„Pokud americkou ekonomiku nenastartuje téměř bilionový fiskální stimul a další bilionový stimul pro finanční sektor, pak už asi nic,“ říká s dávkou beznaděje analytik Patria Finance David Marek.

Miliardy odměn pro kapitány krachujících bank

Využití 350 miliard dolarů z prvního balíčku kritizoval i nový prezident. Obamu nejvíc pálí hlavně odměny bankéřů z Wall Street. Finančníci, kteří krizi rozpoutali nebo k ní alespoň přispěli, se za svoji loňskou činnost neváhali odměnit dohromady 18,5 miliardami dolarů.

„Je ostudné, že v době, kdy jsou jejich finanční společnosti blízko kolapsu a žádají daňové poplatníky o pomoc, si zrovna bankéři na Wall Street vyplácejí dvacetimiliardové bonusy. Měli by se spíš chovat zodpovědně,“ prohlásil nový šéf Bílého domu.

Obama teď čím dál víc uvažuje o vytvoření instituce, která by očistila banky od takzvaně toxických aktiv, tedy špatných úvěrů. Nový úřad by fungoval na podobných principech jako někdejší Česká konsolidační agentura.