Lesy ČR do konce září zdvojnásobily zisk

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zvýšil během prvních třech čtvrtletí hrubý zisk na 4,97 miliardy korun. Přitom za stejné období loni zaznamenal podnik zhruba poloviční hrubý zisk, konkrétně ve výši 2,42 miliardy korun. Navíc dosavadní průběžný zisk je zatím nejvyšší v historii podniku.

Podle mluvčího lesů Zbyňka Boublíka je současný průběžný hospodářský výsledek podniku už nyní zhruba o 1,8 miliardy korun vyšší, než byl zisk za celý loňský rok. Lesy ČR by za celý rok 2011 měly mít zisk kolem šesti miliard korun, jak na konci října prohlásil generální ředitel podniku Svatopluk Sýkora. Loni vykázaly LČR, kterým patří polovina lesů v zemi, ještě před zdaněním zisk 3,13 miliardy korun.

Podniku roste zisk i při podobné těžbě jako loni

Lesy ČR dosáhly na takto vysoký růst zisku při obdobné těžbě dřeva jako loni. Podnik zároveň vynakládá dosud nejvyšší sumy na péči o les, jak přiblížil Boublík: „LČR vrací letos zpátky do lesa rekordní čtyři miliardy korun, a to zejména do pěstební činnosti, výstavby a údržby lesní infrastruktury a vodních toků.“

Trend růstu zisku je dle Sýkory potvrzením správně nastavených parametrů tendrů na lesnické práce pro letošní rok a vytvoření soutěžního prostředí, díky čemuž účastníci tendrů nabídli LČR výhodné ceny.

Svatopluk Sýkora
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Svatopluk Sýkora, generální ředitel Lesů ČR

„Těžba dřeva přitom zůstala na srovnatelné úrovni s minulými roky a z 90 procent je hospodářský výsledek tvořen hlavní podnikatelskou činností, tedy lesnickým hospodařením.“

V letošním roce navíc Lesy ČR významně změnily obchod se dřevem. Lesnické firmy, které vyhrály tendry, provádějí ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku za cenu stanovenou v tendru kupují a dál ho mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly polovinu vytěženého dřeva. Druhou polovinu dřeva si prodávaly Lesy ČR samy.

V posledních dnes se státní podnik zaměřuje na obří tendr na lesnické práce a prodej dřeva od ledna 2012, který v říjnu pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Proti jeho rozhodnutí se LČR odvolaly. Podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje v případě pozastaveného tendru hrozí získání dominantního postavení na trhu a ovlivnění cen kulatiny. Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest zaznamenala vítězství na 75 procentech jednotek. Ovšem firma prohlásila, že pro práci na všech jednotkách nemá kapacitu.

Opoziční ČSSD hodlá hospodaření a tendry Lesů ČR projednat na půdě sněmovny. V této věci ji podporuje i KSČM. Přitom vládní koalice minulý týden návrh socialistů na mimořádnou schůzi k situaci v LČR zavrhla.