Komerční bance kvůli Řecku propadl zisk

Praha – Čistý zisk Komerční banky za letošní tři čtvrtletí klesl meziročně o 29,3 procenta na 7,041 miliardy korun. Propad byl důsledkem odpisu řeckých dluhopisů. Čistý zisk očištěný o vliv snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů naopak stoupl o 5,6 procenta na 10,5 miliardy korun. Podobně jako Komerční banka tratila na řeckých dluhopisech i její francouzská matka – Société Générale.

Přestože Komerční bance klesl zisk, z hlediska kapitálové přiměřenosti si vede dobře. Kapitálová přiměřenost činí 16 procent, což je vysoko nad požadavky Evropské unie. „Komerční banka je velmi dobře připravena na splnění všech požadavků ohledně vlastního kapitálu, bez ohledu na způsob, jak budou vyřešeny problémy vládních dluhů zemí GIIPS,“ píše banka ve své zprávě.

Pavel Čejka, finanční ředitel, Komerční banka

„Situace ohledně řeckých dluhopisů je nepřehledná, velmi často se mění. Nicméně nemyslím si, že bychom do konce roku odepisovali další část řeckých dluhopisů.“

„V čistém zisku se odrazilo odepsání řeckých dluhopisů v hodnotě 60 procent nominální hodnoty. V číslech to znamená, že KB vykázala čistý zisk asi 1,6 miliardy korun, což je značný propad oproti 3,5 miliardám, které měla loni. Nicméně odepsala 60 procent dluhu, což je pozitivně vnímáno,“ míní makléř Wood & Company Filip Kejla.

„Já osobně bych to vnímal malinko pozitivně, protože s odpisy na Řecko se mohlo počítat. Firma vykazuje známky toho, že je zdravá po provozní stránce,“ komentoval výsledky banky hlavní makléř Patria Direct Rostislav Plíva. A podobně je zřejmě hodnotí také investoři. Akcie Komerční banky po výsledcích posílily o dvě procenta. Kolem 15:00 akcie bankovního domu na pražské burze posilovaly o 0,76 procenta.

Odpisy řeckého dluhu dolehly i na matku Komerční banky

Skupině Société Générale klesl ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání zisk o 30,6 procenta na 622 milionů eur (asi 15,6 miliardy korun) a skončil výrazně pod odhady analytiků. Ti čekali jen mírný pokles zisku na 858 milionů eur. Banka již podobně jako její větší konkurent BNP Paribas odepsala 60 procent hodnoty řeckých státních dluhopisů. To je více než 50 procent toho, co banky ztratí v rámci evropské dohody na druhém záchranném balíku pro Řecko.

Fréderic Judea, šéf Société Générale

„Prioritou je pro nás posílení kapitálu.“

Société Générale nyní na posílení svého kapitálu pracuje a kvůli tomu mimo jiné zrušila výplatu dividend za letošní rok. Zvýšit kapitál chce banka zejména prodejem aktiv a od července do listopadu prodala „toxická“ aktiva v hodnotě desíti miliard eur při účetní ztrátě 121 milionů eur. Société Générale odhaduje, že celkem bude potřebovat 2,1 miliardy eur nového kapitálu, aby vyhověla zpřísněným kapitálovým požadavkům Evropské unie.

Société Générale
Zdroj: Jacques Brinon/ČTK/AP Photo

Podle analytiků jsou české banky připravené na dluhovou krizi lépe než evropský bankovní sektor. Investoři by ale neměli počítat například s bonusy v podobě mimořádných dividend.