Panasonic ve ztrátě, celosvětově chce propustit 15 tisíc lidí

Tokio - Japonský výrobce elektroniky Panasonic se ve třetím čtvrtletí kvůli slabé poptávce a silnému jenu propadl do ztráty. Tu navíc společnost očekává i za celý rok, což je poprvé po šesti letech. Firma, která působí také v České republice, oznámila, že do března příštího roku propustí po celém světě 15 tisíc lidí, což je asi pět procent všech zaměstnanců.

Čistá ztráta společnosti za třetí čtvrtletí činila 63,1 miliardy jenů (15,6 miliardy Kč). O rok předtím přitom společnost ve stejném období vydělala 115 miliard jenů. Za celý fiskální rok očekává společnost ztrátu 380 miliard jenů. Původně přitom společnost očekávala zisk 30 miliard jenů. 

Výrobce digitálních fotoaparátů Lumix, televizorů s plochou obrazovkou Viera, baterií a mobilních telefonů řadu let působí také v České republice. V Plzni vyrábí už přes deset let televizory Panasonic. Další závody na elektroniku má v Plané na Tachovsku a v Pardubicích. 

Panasonic není jedinou japonskou společností, která čeká za celý rok ztrátu a bude propouštět. Již dříve před ztrátou varovali výrobci elektroniky Sony a Hitachi. Sony také oznámila, že propustí 16 tisíc a TDK osm tisíc zaměstnanců. Propouštění mají v plánu i automobilky.

Přední světové společnosti z nefinančního sektoru, které od začátku září oznámily propuštění:

Firmy, které plánují největší propouštění (v nefinančním sektoru)
Zdroj: ČT24/ČTK