ČSSD: Když daňové prázdniny, tak pro všechny

Praha - Sociální demokraté odmítají návrhy ODS na odpuštění nebo snížení daní živnostníkům za rok 2008 s tím, že případné daňové prázdniny by se měly týkat všech skupin obyvatel. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli předseda ČSSD Jiří Paroubek a další představitelé strany.

„Je to jedno z opatření k řešení finanční krize, které by spočívalo v odpuštění daňové povinnosti za rok 2008 pro OSVČ. Nicméně je to jeden z návrhů. Rozhodující bude konečná podoba Národního protikrizového plánu, který vláda předloží do sněmovny pravděpodobně ve středu 18. února,“ potvrdila reakci premiéra pro server mluvčí vlády Jana Bartošová. „Proč by jedni měli platit a druzí neplatit. To je asi věc, kterou bychom těžko chápali a kterou by těžko chápali čeští občané,“ reagoval na tiskové konferenci předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky návrh do sněmovny nikdy nedorazí a ODS chtěla pouze voličům vzkázat, že tak úplně nezapomněla na předvolební sliby. Kdyby se však návrh do sněmovny dostal, ČSSD navrhne, aby se daňové prázdniny týkaly všech zaměstnanců. „Ať to nemusí řešit ústavní soud,“ zdůraznil exministr financí.


Podobně se k návrhu staví i ekonomický expert ČSSD Jiří Havel, podle něhož je daňové osvobození části obyvatelstva na hranici ústavnosti. Souhlasí nicméně s tím, že živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné jsou v krizi nejzranitelnější a jejich situaci je třeba řešit.

Sociální demokraté podle Jiřího Paroubka od vlády očekávají komplexní soubor protikrizových opatření, nejen dílčí výstupy ze zasedání Národní ekonomické rady vlády. Tato opatření by neměla být příliš finančně náročná. Jiří Havel přesto očekává, že za i bez vládních zásahů vzroste státní dluh o rekordních 150 až 200 miliard korun.