Německo a Francie chystají společnou ekonomickou iniciativu

Mnichov - Německo a Francie se chystají představit společnou iniciativu, která by měla Evropě pomoci lépe se vyrovnat s podobnými hospodářskými problémy, jaké sužují kontinent v současné době. Novinářům to na okraj mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově sdělili kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

„Obrátíme se na české předsednictví se společnou iniciativou Německa a Francie ohledně možností, jak lze v této obtížné době podpořit stabilitu Evropy,“ řekla Merkelová, kterou citovala agentura Reuters. Sarkozy uvedl, že iniciativa se zaměří na posílení evropské jednoty a reaktivity.

Německo a Francie mají největší ekonomiky v eurozóně, obě země ale velmi tvrdě pociťují dopady současných hospodářských problémů. Jak by iniciativa mohla konkrétně vypadat, ale ani jeden z politiků neřekl.

Kabinet Merkelové očekává, že výkonnost německé ekonomiky letos klesne o 2,25 procenta. S růstem ekonomiky ale v letošním roce nepočítá ani Francie. Tamní ministryně hospodářství Christine Lagardeová řekla, že by byla velmi překvapena, kdyby byl rok 2009 rokem kladného hospodářského růstu.

Sarkozy ve čtvrtek naznačil, že by si přál, aby francouzské automobilky přesunuly výrobu ze zahraničí zpět do Francie. Za příklad si vybral Českou republiku, kde působí závod TPCA. Sarkozy jej sice nejmenoval, ale právě v tomto závodě se vyrábějí vozy francouzských značek Peugeot a Citroën.