Kalousek: Vláda nezavinila propad hospodářství ještě před krizí, jak tvrdí Sobotka

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek se ohradil proti tvrzení ČSSD, že vládní reformy veřejných rozpočtů zavinily propad hospodářství ještě před dopadem světové finanční krize na Česko. Na sjezdu sociální demokracie to řekl místopředseda strany a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Kalousek výrok označil za absolutní nesmysl. "Naopak, jestli se vládě něco podařilo, je to stabilizace veřejných rozpočtů, čímž, aniž to netušila, připravila zemi na krizi," oponoval Kalousek.

Sociální demokraté se sešli na sjezdu a tvrdí, že vláda dosud nepředložila Poslanecké sněmovně opatření proti krizi. Podle prvního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vládní reforma veřejných rozpočtů dokonce přispěla k tomu, že se hospodářský růst zastavil ještě dříve, než se v Česku projevila světová finanční krize. Sobotka pak dodal, že navíc vláda krizi podcenila.

Ministr financí s tím ale nesouhlasí, vláda prý zabránila negativním dopadům krize, podle Kalouska vytvořila jakýsi polštář. Kalousek nesouhlasí ani s nařčením, že vláda zatím nepřišla s žádným protikrizovým opatřením. Zatím podpořila vláda export, další protikrizová opatření pak představí v pondělí.

Národní ekonomická rada vlády
Zdroj: ČT24