Pražská burza si sáhla na pětileté dno

Praha - Pražská burza dnes spolu s celým středoevropským regionem výrazně ztrácela. Hlavní index PX, který se počítá z cen 14 nejlepších akcií, spadl o 3,41 procenta na 699 bodů. Zakončil tak nejníže od 2. února 2004. Za poklesem doma i v zahraničí stojí podle analytiků nedůvěra na trzích, kterou dnes ještě významně prohloubila špatná zpráva o stavu japonské ekonomiky.

Nejvíce ztrácely bankovní tituly a akcie developerů. Erste Group, jejíž součástí je i Česká spořitelna, odepsala 6,64 procenta a posunula minimum na 260 korun. O postavení nejvýkonnější letošní akcie přišly cenné papíry developera Orco Properte poté, co se během dneška propadly o 5,78 procenta na 186,56 koruny.

„Za novou vlnou investorského pesimismu dnes stojí zejména zpráva o největším propadu japonské ekonomiky v posledních 35 letech,“ míní analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Do Česka se nedůvěra přelila ze zahraničních trhů, které se stejně jako pražská burza dnes topily v červených číslech.

Propad cen akcií může pokračovat

Odborníci se domnívají, že evropské burzy čeká nová, poměrně dlouhá doba výprodejů. „V případě evropského akciového trhu nadále doporučujeme prodávat,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. U amerických a japonských akcií naopak jeho banka změnila doporučení na stupeň „držet“ z dosavadního „prodávat“.

„Očekáváme nadále nervózní obchodování s tím, že v průběhu dnešní seance se do obchodování nezapojily americké trhy z důvodu svátku,“ potvrdil České televizi makléř Patria Direct Roman Koděra.

V loňském roce pražská burza spadla o rekordních 52,7 procenta, a z trhu tím odešel majetek za zhruba tři čtvrtě bilionu korun. Letos tuzemské akcie přišly o dalších 18,6 procenta a majetek za více než 150 miliard korun.