Jak při hledání práce v cizině nesednout na lep podvodníkům?

Praha - "Chcete pracovat v zahraničí? Vydělávat až sto tisíc měsíčně? S námi jen s jistotou…" Na takové a podobné inzeráty lákají zájemce o práci v zahraničí zprostředkovatelské agentury. Nabídka je jistě atraktivní. Vyděláte si nemalé peníze, poznáte kus světa, zdokonalíte se v jazyce. A za malý registrační poplatek se o vás agentura dokonale postará. Realita má ale někdy ke slibům hodně daleko. Jak poznat seriozní agenturu? Jaké služby od ní můžete čekat? A za kolik?

Některé agentury híří sliby, realita je ale jiná…


„Zaplatil jsem pět a půl tisíce, slibovali mi, že zajistí práci, levnou dopravu i ubytování a že se postarají o veškeré formality,“ popisuje svou zkušenost z loňského léta pan Vladimír Smetana. „Ještě pořád sedím doma. Za svoje peníze jsem dostal jen zastaralé nabídky práce a informace, které bych si kdykoli mohl zdarma stáhnout z internetu. A od té doby se mnou firma nekomunikuje,“ líčí to, co následovalo.


První kontakt s agenturou probíhá většinou přes internet. Zájemce o práci by ale neměl zůstat jen u e-mail, lepší je navštívit i kamennou kancelář agentury. „Tam získáte podrobnou nabídku pracovního místa, informace o tom, jakou kvalifikaci k této práci potřebuje, jak bude zajištěno ubytování a doprava, jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním a placením daní. Agentura by vám měla poradit, jestli jsou vaše doklady platné i v zahraničí, zda potřebujete pracovní povolení, popřípadě jestli musíte absolvovat lékařskou prohlídku,“ radí prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Luboš Rejchrt.

Zprostředkovávat práci nemůže kdekdo

Zprostředkování zaměstnání mohou podle zákona nabízet pouze agentury práce, které k této činnosti mají licenci vydávanou Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. Jejich seznam včetně kontaktů najdete na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Agenturám, které v tomto seznamu nenajdete, se raději vyhněte, i kdyby slibovaly třeba modré z nebe.

Pozor, za zprostředkování práce se neplatí!


Za zprostředkování práce není agentura oprávněna od uchazeče vybírat žádné poplatky. Výjimku tvoří pouze fakticky vynaložené náklady, například cena letenky, kterou agentura uchazeči zajistila.


Do zahraničí i bez agentury

Zájemci o práci v zahraničí nemusí ale spoléhat jen na soukromé agentury, pomoci mohou také European Employment Services, které pomáhají občanům Evropské unie při hledání zaměstnání v jiné členské zemi společenství. Na jejich internetových stránkách najdete veškeré informace o podmínkách zaměstnání v jednotlivých státech Evropské unie, konkrétní pracovní nabídky i vzory životopisů. A pokud dáváte přednost osobnímu jednání, kontaktní osoby EURES najdete také na každém úřadu práce. A veškeré služby EURES jsou bezplatné.