Dostavba Temelína údajně může pomoci českému průmyslu

Praha - Nevládní sdružení Blue-Green přišlo s požadavkem, aby byla dostavěna jaderná elektrárna Temelín, a to v zájmu pomoci českému průmyslu v době hospodářské recese. Návrh už otevřeně podpořil například bývalý předseda vlády Miloš Zeman. Alespoň stomiliardová zakázka by prý výrazně pomohla stagnujícímu průmyslu. Jenže ekonomičtí experti jsou spíš zdrženliví - přínos investice se bude zřejmě moci projevit až po několika letech. Navíc spor o dostavbu dvou jaderných bloků elektrárny rozděluje české politiky i veřejnost.

„Potřebujeme jako Česká republika nový zdroj a potřebujeme pracovní místa,“ shrnuje přínosy plánu František Haman ze sdružení Blue-Green. A bývalý premiér Miloš Zeman dodává: „Dostavba Temelína by byla nevyhnutelná, i kdyby nebyla ekonomická krize, samozřejmě v situaci krize je dostavba těchto dvou bloků ještě více žádoucí.“

Rozhodně argumentují také odpůrci dostavby. Kromě bezpečnostních rizik, především nevyřešených problémů s uskladněním vyhořelého paliva, poukazují na fakt, že hlavní stavební práce nemohou začít dříve než po několika letech od schválení plánu. „Pro český průmysl by to určitě byla dobrá zpráva, nicméně efekt by to přineslo až v okamžiku, kdy by práce byly zahájeny,“ říká k tomu finanční analytik Pavel Šťastný.

V tom ale oponují představitelé ČEZu, podle kterých se hospodářské povzbuzení projeví mnohem dříve. „Po rozhodnutí o dostavbě budou nejprve realizovány takzvané související investice, řádově v miliardách korun,“ tvrdí Marek Sviták, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín.

„Pomohlo by to hlavně ČEZu…“

Spíše zdrženliví jsou vůči dostavbě také státní úředníci. Například kvůli koaliční smlouvě, která stavbu nových jaderných zařízení nepřipouští; zelení na tom samozřejmě nechtějí nic měnit. Někteří dále argumentují tím, že jde především o skvělou příležitost pro ČEZ. „Pomohlo by to jedné firmě, tedy dodavatelské, a pak by to pomohlo ČEZu,“ uvedl Aleš Kuták, náměstek ministra životního prostředí.

V současnosti probíhá posuzování možného vlivu nových bloků na životní prostředí EIA (analýza ekologického dopadu projektu), a vláda proto další rozhodnutí pravděpodobně učiní až po ukončení analýzy, tedy v druhé polovině příštího roku. Jihočeský kraj už nicméně jedná o podmínkách, za kterých by bylo možné pozměnit územní plán ve prospěch dostavby.

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín
Zdroj: ČT24