Čínská odpověď na krizi: slučování automobilek

Šanghaj - Čínská vláda má prý nový plán, jak omezit dopady světové finanční a hospodářské krize. Podle čínského listu China Securities Journal plánuje prostřednictvím fúzí snížit počet velkých výrobců automobilů ze současných čtrnácti na deset. Navíc chce dotovat nákup automobilů v zemědělských oblastech země.

Nový záměr podle listu vláda schválila tento měsíc. Restrukturalizace roztříštěného sektoru má pomoci stabilizovat trh a udržet výrobu. Prodej má zase povzbudit finanční podpora nákupů aut v zemědělských regionech, která má stát vyjít na pět miliard jüanů (v přepočtu asi 16,3 miliardy korun).

Čína si od plánu slibuje, že se jí podaří udržet prodej v letošním roce na deseti milionech vozů, v příštích třech letech chce docílit jeho zvyšování v průměru o deset procent ročně.


Centrální čínská vláda se snažila o prosazení fúzí automobilek v minulosti již několikrát, příliš se jí to ale nedařilo. Za neúspěch jejích snah může mimo jiné nechuť místních vlád, které vlastní velké podíly v automobilkách a bojí se o pracovní místa a pokles výběru daní z příjmů.

Čína již vytvořila několik záchranných plánů na pomoc různým odvětvím, od oceláren po logistické společnosti a výrobce spotřebního zboží. Snaží se tak zabránit zpomalení růstu domácí ekonomiky v důsledku turbulencí světového hospodářství.