Raiffeisenbank loni stoupl čistý zisk skoro o 40 procent

Praha - Tuzemská Raiffeisenbank loni navzdory finanční krizi zvýšila čistý zisk o 39 procent na 1,4 miliardy korun. Banka loni v červenci dokončila spojení s eBankou a podle tiskové zprávy se jí dařilo ve všech klíčových odvětvích. Celková aktiva Raiffeisenbank stoupla ke konci roku 2008 o 27 procent na 182 miliard a úvěry poskytnuté klientům meziročně vzrostly o 28 procent na 139 miliard. Bance dokonce překvapivě klesl podíl nesplacených úvěrů na 2,6 procenta.

„K nárůstu úvěrování přitom došlo jak u fyzických osob, tak i u středních podniků a velkých firemních klientů. Rozhodně tedy neplatí, že bychom přestali úvěrovat. Jsme však více obezřetní při vyhodnocování úvěrových rizik,“ uvedl generální ředitel banky Lubor Žalman. Banka podle něj zaznamenala v posledních měsících u úvěrů výrazné ochlazení. „Například u hypoték prodáváme čtvrtinu toho co v nejlepších letech… Dlouhodobé úvěry jsou prakticky mrtvé,“ uvedl Žalman.    

V letošním roce chce banka udržet růst, i když očekává, že bude nižší než v předchozích letech. „Kvůli současnému stavu na trzích ale neměníme naši strategii,“ uvedl Žalman. Zároveň banka chce co nejvíce snížit náklady, plánuje ale zachovat pracovní místa nebo vzdělávání zaměstnanců. Dokonce zřejmě bude muset podle Žalmana nějaké nové pracovníky přijmout, protože hodlá i letos otevřít až deset nových poboček.    

Majoritním vlastníkem banky je rakouská skupina Raiffeisen International. Ta v loňském roce zvýšila konsolidovaný zisk o 17 procent na rekordních 982 milionů eur (více než 28 miliard korun). České Raiffeisenbank stoupl zisk před zdaněním o 29 procent na 1,75 miliardy korun.