Malta si stěžuje na český loterijní zákon

Valletta/Praha – Kvůli novele loterijního zákona podala Malta k Evropské komisi stížnost na Českou republiku. Zákonu vytýká to, že firmám se zahraniční účastí zakazuje v Česku provozovat loterie, což je v rozporu s unijní dohodou o volném pohybu peněz.

Evropská komise už na chystané řízení české úředníky neformálně upozornila, oficiální dopis zatím nepřišel. „Hrozí, že bude případně udělena nějaká pokuta, budeme to muset řešit,“ potvrzuje náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Česko nyní zřejmě dostane čas na zjednání nápravy, a pokud nedojde ke změně, předá komise případ Evropskému soudu.

Bránit se ale chtějí i samotné hazardní firmy. V Česku si musí zakládat své pobočky a vést hned několik účetnictví, což jim zvyšuje náklady. Výhrady má například rakouská firma Novomatic, která tu vyrábí herní automaty. „Novomatic seriózně uvažuje o možnostech arbitráže proti České republice,“ potvrzuje Andrej Čírtek z Unie herního průmyslu.

České sázkové firmy ale upozorňují, že na druhou stranu v Česku podniká stále velké množství zahraničních společností nelegálně na internetu. „Podnikají bez licence, neodvádějí žádné daně, žádné poplatky,“ uvedl Marek Herman z Asociace provozovatelů kurzových sázek.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)