Podnikatelské klima ve střední a východní Evropě výrazně ochladlo

Vídeň - Index podnikatelské nálady v lednu klesl na minus deset bodů, zatímco v říjnu byl na 29 bodech. Dosavadní vývoj naznačuje, že se situace bude zhoršovat i nadále. Z regionu nejspíše zcela vymizí zahraniční investice. Nejvýraznější zhoršení nálady je patrné na Ukrajině a v Rusku. Dobře na tom není ani Maďarsko.

Index nálady se dostal do záporných hodnot za každou zemi, což znamená, že rozpoložení podnikatelů je negativní. Nejvýraznější zhoršení nálady je patrné na Ukrajině a v Rusku, z odvětví je nejvíce zasažen sektor nemovitostí a dopravy. Vedle Ukrajiny a Ruska podnikatelé dobře nehodnotí ani Maďarsko. To se potýká s vážnými problémy a muselo již požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond a další instituce. V současné době už země čerpá pomoc v objemu asi 25,1 miliardy dolarů. Kurz forintu se vůči euru minulý týden propadl na nové minimum, centrální banka se ale snaží slovně intervenovat.

Vývoj indexu naznačuje, že z regionu patrně zcela vymizí zahraniční investice. Jejich objem klesá v celé oblasti, nejvíce opět na Ukrajině a v Rusku. Naopak nejméně se snížil v Bulharsku, České republice a Rumunsku. Zahraniční banky však prý nebudou z oblasti masově odcházet. Investoři hodnotí nynější podmínky pro podnikání jako výrazně horší než v říjnu a v příštím půlroce zlepšení nálady podnikatelů neočekávají.


Jistota skupiny emerging markets padá

Oblast je nyní tvrdě zasažena současnou finanční a hospodářskou krizí, což se odráží v mohutném propadu průmyslové výroby. Prudce klesly měny, ale výrazně levnější jsou také akcie a dluhopisy. Region byl přitom považován za jeden z nejbezpečnějších v rámci skupiny emerging markets neboli rozvíjejících se trhů.

Informace o ochladnutí podnikatelského klimatu vyplývají z průzkumu, který pravidelně provádí agentura Thomson Reuters ve spolupráci s Österreichische Kontrollbank zaměřující se na podporu financování exportu. Ankety se zúčastnilo 400 zahraničních společností, které ve střední a východní Evropě ovládají asi 1 400 firem.