Stát rozdělí mezi skláře 30 milionů

Praha - Sklářům, kteří už několik měsíců nedostávají kvůli krachu svých zaměstnavatelů výplaty, pomůže stát. Na nevratných dotacích vyplatí celkem 30 milionů korun. Rozdělování peněz mezi potřebné budou mít na starosti odbory. Stát tak vyhověl sklářům, kteří kvůli tomu, že zůstali naprosto bez prostředků, již dvakrát demonstrovali.

„Dotace by umožnila řešit ty nejkřiklavější případy tam, kde (zaměstnanci) třeba již tři nebo čtyři měsíce nemají žádný příjem,“ řekl o dotaci ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Peníze by měli nejhůře postižení skláři dostat ještě v březnu. Poskytnutí mimořádných sociálních dávek však podle Nečase zákon neumožňuje.

Skláři zůstali často zcela bez prostředků kvůli tomu, že současná právní úprava neumožňuje úřadům práce vyplatit náhradu dlužné mzdy, pokud nárok zaměstnanců vznikl až po zahájení insolventního řízení. Dát výpověď, aniž by přišli o nárok na odstupné, mohli skláři až po několika měsících. Pak teprve mohli dostat podporu v nezaměstnanosti.

V budoucnosti by lidem v podobné situaci měla pomáhat připravovaná novela zákona o ochraně zaměstnanců před insolvencí. Po vyhlášení insolvence by měli dostat tři mzdy. Novelu zákona minulý týden schválila vláda. Nečas doufá, že nová úprava projde sněmovnou již v březnu nebo v dubnu.

Skláři před úřadem vlády poukazují na nečinnost vlády.
Zdroj: ČT24