Starostové předali petici k rozpočtovému určení daní

Praha – Starostové ze Středočeského a Plzeňského kraje dnes v Poslanecké sněmovně předali petici na podporu novely zákona o rozpočtovém určení daní, který má zásadně měnit financování měst. Představitelé měst si v ní stěžují na systém financování z daní, který je podle jejich mínění nedostatečný a zajišťuje stěží běžný chod měst. Peníze by podle starostů měly města dostávat přímo ze státního rozpočtu. Jde prý o efektivnější systém, díky kterému by města nemusela žádat o velké množství dotací.

„Města jako Kostelec nad Černými lesy se svými 4 000 obyvateli jsou hluboce podceňována. To, co dostáváme z daní, nám zbyde s bídou na financování provozu města, potom pro nás vzniká nutnost na každou investiční akci požádat o dotaci. Každá dotace prodražuje ten projekt nejméně o třicet až padesát procent,“ uvedl starosta Kostelce Jan Svatoš.

Města jsou podle něj často nucena žádat více peněz, než by bylo potřeba. „Živí se na tom velké množství úředníků. Kdyby města přímo dostávala peníze ze státního rozpočtu, tak za ty peníze vykonají daleko více práce. Domníváme se, že by bylo vhodné podpořit tato města - věřit více starostům, že dokáží správně disponovat s prostředky a nemusejí podléhat a podřizovat se náročným výkonům ohledně získání dotací,“ dodal.

Vesnice
Zdroj: ČT24

Změna v rozpočtovém určení daní, kterou navrhlo ministerstvo financí, má snížit rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Zvýšit má podíl z daní pro 6 241 menších měst a obcí celkem o 13,5 miliardy korun. Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat právě obcí od 2 000 do 10 000 obyvatel.

V tuto chvíli město s dvěma až pěti tisíci obyvatel pobírá na jednoho obyvatele 6 800 korun. Brno, Plzeň a Ostrava získávají na jednoho obyvatele bezmála 18 000 a Praha, která je zároveň i kraj, 30 000 korun.

TK starostů k předání petice v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)