Více než polovina Čechů si už spoří na penzi

Praha - Více než polovina Čechů si už zřídila penzijní připojištění. Na důchod si nespoří jen bohatí, největší oblibě se tato forma spoření těší v regionech s nižším než průměrným příjmem, zejména na Moravě. Podle odborníků za to může především státní příspěvek, který má pro lidi s nižším příjmem značný význam.

Padesátiprocentní podíl spořících lidí v populaci označují ekonomové za úspěch. Zvlášť proto, že penzijní připojištění u nás zatím není povinné. Může za to prý fakt, že si generace dnešních třicátníků postupně uvědomuje, že od státu může čekat ještě méně než současní důchodci.

Nejvíc lidí ukládá peníze do penzijních fondů ve Zlínském kraji. Nadprůměrných čísel dosahuje celá Morava. Na východě republiky takto spoří nejméně každý druhý pracující člověk. V Praze je podíl skoro o pětinu menší. „Odůvodnění je celkem logické, protože v Praze mají lidé největší příjmy a ten státní příspěvek jako hlavní motivátor mít penzijní fond tolik nefunguje,“ vysvětlil paradox ředitel penzijního fondu Stabilita ČSOB Petr Beneš. Státní příspěvek určuje i to, kolik lidé spoří. Podle oborníků je nejobvyklejší částkou pět set korun. Při této sumě totiž dostanou nejvyšší státní příspěvek - 150 korun.

Průměrný věk pojištěnců zatím stále mírně překračuje padesát let. Přesto v posledních letech přibývá i těch mladých. „Velkou zásluhu na tom rozhodně má zvýšená aktivita zaměstnavatelů, kteří tento produkt zařadili mezi významný zaměstnanecký benefit,“ myslí si prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

I přes nárůst počtu klientů zisky fondů klesají

I když se penzijní fondy mohou radovat z rekordního počtu klientů, nejšťastnější časy nezažívají. Klesají jim totiž zisky. Turbulence na světových finančních trzích českým důchodovým fondům loni srazily zisky na 706 milionů korun ze 4,39 miliardy korun předloni.

„Finanční krize a prudký obrat ve vývoji světové ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku měly za důsledek obrovské výkyvy na kapitálových trzích,“ litoval Tomáš Matoušek, generální ředitel Penzijního fondu České pojišťovny, který je s více než 1,16 milionu účastníků největším v Česku. Zisk mu loni klesl o téměř 860 milionů korun na pouhých 81 milionu.

Penzijní připojištění se na českém trhu poprvé objevilo v roce 1994. Z původních 44 fondů, které zpravovaly dobrovolné spoření na důchod, zůstalo do dnešních dnů jen zhruba deset. Přežily především ty fondy, které se opírají o silné finanční skupiny.

Penzijní připojištění v českých krajích
Zdroj: ČT24