Juncker: Čína nemůže za poskytnutí pomoci počítat s politickými ústupky

Paříž - Pokud Čína poskytne Evropě nějakou pomoc s řešením dluhové krize, nemůže za to očekávat žádné politické ústupky. Dnes to uvedl šéf tzv. euroskupiny Jean-Claude Juncker. Jinak ale podle něj dává smysl, když se Evropané s žádostí o pomoc obracejí i na Čínu. Za stejný postoj, tedy za jednání s Číňany o poskytnutí případné pomoci, se však v Paříži ocitl pod palbou kritiky prezident Nicolas Sarkozy.

Evropští lídři se před pár dny na summitu v Bruselu dohodli na několika opatřeních, která mají k řešení krize přispět. Je to hlavně odpuštění části řeckého dluhu, na čemž se politici dohodli s bankami, a také zvýšení efektivity Evropského fondu finanční stability (EFSF).   

Sarkozy se pak hned po summitu telefonicky obrátil na čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa, s nimž hovořil o možnostech pomoci, kterou by Evropě mohla poskytnout Čína. Na konci týdne se do Pekingu vydal šéf EFSF Klaus Regling – podle něj hodlá Čína i nadále investovat do nákupu dluhopisů, které fond vydává.   

Kritici se obávají, že když si Evropa nechá od Číňanů pomoci, oslabí si tím vyjednávací pozici při politických a ekonomických sporech s Čínou. Juncker ale v německé televizi ARD řekl, že Evropa Čínu nepotřebuje na to, aby se dostala ze současné krize.   

Za jednání s Čínou o poskytnutí pomoci Evropě v Paříži Sarkozyho ostře kritizovali opoziční socialisté. Evropa podle nich světu ukazuje slabost a ke škodě jsou tato jednání i samotné Francii. Ta se tak prý stává dvakrát závislá na Německu a Číně.