Nezaměstnanost na Slovensku je opět dvouciferná

Bratislava - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se po dvou a půl letech vrátila znovu nad deset procent. V březnu se podíl lidí bez práce zvýšil na 10,33 procenta z únorových 9,72 procenta. V porovnání s březnem 2008 nezaměstnanost stoupla o 2,74 procentního bodu. Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, se ve třetím měsíci zvýšil na 273 779 z únorových 257 564 osob. Proti březnu 2008 vzrostl o 75 768 lidí, tedy o 38,26 procenta. Informace dnes přineslo Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Nezaměstnanost se kvůli hospodářské krizi zvyšuje od konce loňského roku.

Nezaměstnanost se v březnu zvýšila ve všech krajích. Nejvyšší byla v Banskobystrickém kraji, téměř 17 procent. Naopak nejnižší nezaměstnanost, méně než tři procenta, vykázal tradičně Bratislavský region. Z jednotlivých okresů evidovaly nejvyšší míru nezaměstnanosti úřady práce v Rimavské Sobotě, kde zůstala nad 30 procenty. Více než 20procentní nezaměstnanost je v dalších devíti okresech.

Vyšší údaje o nezaměstnanosti vykazuje jiná metodika Statistického úřadu, která používá výběrové šetření. Podle posledních údajů úřadu míra nezaměstnanosti v posledním čtvrtletí 2008 ještě klesla na dlouholeté minimum 8,7 procenta. Statistici však začátkem března odhadli, že v prvním pololetí podíl lidí bez práce opět přesáhne deset procent.

Nezaměstnaných přibývá i v Česku. Míra nezaměstnanosti v březnu vzrostla proti únoru o 0,3 procentního bodu na 7,7 procenta, a byla tak nejvyšší od února 2007. Podle odborníků z úřadů práce i ekonomů počet lidí bez práce ještě poroste a míra nezaměstnanosti by se ke konci letošního roku mohla přiblížit deseti procentům.