Německé hospodářství čeká propad o 6 procent, hrozí prý nepokoje

Berlín - Německý hrubý domácí produkt se letos propadne o šest procent. Předpověděl to dnes šéf mnichovského ekonomického institutu Ifo Kai Carstensen při prezentaci studie, kterou společně vypracovaly vybrané německé, švýcarské a rakouské ekonomické instituty. Špatnou prognózu má pro Německo i Mezinárodní měnový fond, který počítá s propadem jeho ekonomiky o 5,6 procenta. Kandidátka na spolkovou prezidentku Gesine Schwanová v souvislosti s tím varuje před nepokoji.

Recese v Německu je podle analytiků nejhorší, jakou země zažila od vzniku spolkové republiky po druhé světové válce. Někteří dokonce tvrdí, že je nejhorší od Velké hospodářské krize ve 30. letech. Úrovně z roku 2008 podle odhadů německý HDP znovu dosáhne až v roce 2013. „Tempo i rozsah poklesu ekonomiky nemá v dějinách spolkové republiky obdoby,“ uvedl Carstensen. Z nejhlubší recese od válečných let se Německo bude zotavovat jen pomalu. Ještě v příštím roce podle něj HDP poklesne o půl procenta.

Německo bude mít až 5 milionů nezaměstnaných

Asi nejzřetelnějším důsledkem recese bude podle odborníků i politiků prudký nárůst nezaměstnanosti. Mluví se o tom, že by mohla letos narůst až o milion lidí. Do konce roku 2010 by v Německu mělo být asi 5 milionů nezaměstnaných.

Recese ovlivní i volby

Propad německého hospodářství zřejmě zamíchá i kartami před zářijovými volbami. Tamní vláda navíc bude chtít pod velkým tlakem nalít do těžce zasaženého hospodářství další peníze. Německá kancléřka Angela Merkelová se ale nechce dát. V pořadí již třetí konjunkturní balíček rozhodně nechystá.

Recese a prognózy jsou ale žhavým tématem i pro kandidáty na prezidenta. Gesine Schwanová varovala, že by v příštích dvou až třech měsících mohlo v Německu výrazně vzrůst rozčarování, a dokonce hrozí i nepokoje. Velká část politiků to ovšem vyvrací a označuje slova Schwanové za uměle šířenou paniku.

Prognózy jsou nejisté, může být lépe

Carstensen souběžně se zveřejněním údajů o předpokládaném šestiprocentním propadu upozornil, že prognózy jsou nyní mnohem nejistější než kdy jindy. Důvodem je podle něj charakter samotné krize i skutečnost, že se v Německu letos konají parlamentní volby. Ekonomika by se nakonec prý mohla vyvíjet i lépe, neboť největší propad výroby prý už má Německo za sebou. Pokud bude rychle vyřešena mezinárodní bankovní krize a rozproudí se poskytování úvěrů, nenaroste prý nezaměstnanost tak výrazně, protože firmy budou mít lepší perspektivy obratu a budou se moci vyhnout propouštění.

Případný propad německého hospodářství pocítí i Česká republika. Obě ekonomiky jsou totiž velmi provázané. Německo je největším obchodním partnerem České republiky. Na německém trhu končí až třetina českých výrobků určených na vývoz.

Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila továrnu problémové automobilky Opel v Rüsselsheimu.
Zdroj: ČTK