Zadlužení Německa zlomí rekord, dalece překoná 50 miliard eur

Berlín - Čisté zadlužení Německa v letošním roce vystoupí na nový rekord a dostane se vysoko nad 50 miliard eur (nad 1,34 bilionu korun). V rozhovoru pro nedělní vydání listu Welt am Sonntag to řekl německý ministr financí Peer Steinbrück. Vláda podle něj nemá za současné hospodářské krize jinou možnost než ekonomiku podpořit i za cenu, že nedosáhne svého cíle mít do roku 2011 vyrovnaný rozpočet.

„Zcela jistě to bude vysoko nad 50 miliardami eur. Zažíváme nejhorší hospodářský propad v historii naší země,“ upozornil Steinbrück. Rozpočet ministerstva financí na letošní rok předpokládá, že nové zadlužení dosáhne 36,8 miliardy eur, nepočítá ale s dalšími zdroji a výdaji, tedy ani s druhým souborem opatření na podporu ekonomiky ani s podporou, která bude nutná na stabilizaci bank.

Steinbrück připustil, že má obavy z toho, že se mu nemusí podařit splnit cíl mít do roku 2011 vyrovnaný rozpočet. „Pokud by ekonomiku nezasáhla celosvětová krize, dosáhl bych cíle vyrovnaného rozpočtu v roce 2010 nebo 2011,“ podotkl ministr. Nešlo ale podle něj na krizi nereagovat. „V čase krize nemůžeme omezit výdaje, tím by se všechno jen zhoršilo,“ odpověděl ministr na otázku, proč vláda nesnížila výdaje. Podobné problémy Německo podle něj nemělo 30 let.

Poměrně optimistický je ale Steinbrück ohledně vyhlídek do budoucna. I když je recese německé ekonomiky vážná, žádná tragédie například v podobě bankrotu se nedá čekat. „Německo je jednou z nejsilnějších zemí na světě. Tuto krizi zvládneme,“ odpověděl ministr.

Podle institutu Ifo čeká letos Německo šestiprocentní propad hrubého domácího produktu. Špatnou prognózu má pro přední evropskou ekonomiku i Mezinárodní měnový fond, který počítá s propadem jeho ekonomiky o 5,6 procenta.