Penta považuje převzetí Sazky za neplatné

Praha - Investiční skupina Penta podala žalobu na neplatnost smlouvy, dle které mohou loterijní společnost Sazka převzít investiční skupiny KKCG a PPF. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už však převzetí potvrdil a verdikt tak nabyl právní moci.

Společný podnik PPF a KKCG Sázková kancelář získal Sazku ve výběrovém řízení. Za Sazku nabídl nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Insolvenční správce Sazky Josef Cupka podepsal smlouvu s vítězem tendru koncem září. Penta se tendru kvůli jeho údajné nezákonnosti nezúčastnila a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun.

Penta: Tendr neumožnil korektní a standardní soutěž

„Minulý týden v pátek jsme podali žalobu na neplatnost smlouvy mezi Sazkou a skupinami PPF a KKCG, respektive firmou Sázková kancelář. Žaloba samozřejmě nemá odkladný účinek do té doby, než o ní bude rozhodnuto,“ říká mluvčí Penty Martin Danko.

Penta v žalobě zároveň požaduje, aby tuto kauzu řešil jiný soudce Městského soudu v Praze než Jaromír Harmach, který vedl insolvenční řízení se Sazkou. Považuje ho v této věci za zaujatého.

Dle tiskové zprávy ÚOHS bylo převzetí povoleno vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o spojení čistě konglomerátního charakteru, které nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Právník insolvenčního správce Jan Hrazdíra navíc oponoval, že nabídka Penty nesplňovala podmínky stanovené výběrovým řízením. Její žaloba je tedy neopodstatnělá.

  • Penta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2902/290148.jpg
  • KKCG autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2593/259230.jpg
  • Josef Cupka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2902/290154.jpg

Tendru na prodej Sazky se zúčastnily i Synot Holding a společnost Charlcoal, spojovaná se jménem finančníka Pavla Tykače. Charlcoal nabídl 3,601 miliardy, Synot 0,5 miliardy korun. Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny.

Telefonát s Petrem Rafajem (zdroj: ČT24)