ČSOB se bojí podjatosti žalobce v kauze IPB

Praha - ČSOB podala na Nejvyšší státní zastupitelství stížnost na žalobce Ladislava Letka, který vyšetřuje jednu z kauz souvisejících s krachem Investiční a poštovní banky (IPB). ČSOB, která IPB po krachu převzala, si nárokuje odškodné 24 miliard korun za prodej společnosti České pivo japonskou bankou Nomura. V souvislosti s tímto případem jsou již několik let stíháni manažeři Nomury i zkrachovalé IPB. ČSOB má ale nyní signály, že se žalobce chystá jejich stíhání zastavit a obává se jeho podjatosti. Informaci přineslo Rádio Česko.

Právní zmocněnkyně ČSOB Hana Marvanová Českému rozhlasu řekla, že stížnost banka podává proto, aby Nejvyšší státní zastupitelství na vyšetřování případu dohlédlo. „Jako zmocněnec poškozeného jsem dostala informaci, že by mělo v nejbližších dnech být zastaveno trestní stíhání vyšetřovaných osob, a to přesto, že doposud nebyly provedeny klíčové důkazy. V těchto dnech dáváme podnět Vrchnímu a Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby rozhodla o případné podjatosti a aby provedla prošetření celé záležitosti a zákonnosti postupu a rovněž o tom informujeme stížností ministra spravedlnosti,“ uvedla Marvanová.

Zastavení stíhání = konec šancí ČSOB na peníze

Podle neoficiálních informací od okruhu lidí kolem vyšetřování by měli být nadále obviněni jen někdejší manažeři IPB Libor Procházka a Milan Musil a zbytek stíhání má být zastaven. Pokud by k tomu skutečně došlo, ČSOB by zřejmě ztratila šanci na požadovaných 24 miliard korun, což nechce v žádném případě připustit.

Naopak Nomura by zastavení trestního stíhání svých manažerů uvítala, i když žádné oficiální informace o této možnosti zatím nemá. „Pokud jsou tyto informace skutečně správné, pak mohu prohlásit, že Nomura takové rozhodnutí uvítá a bude je po letech zneužívání orgánů činných v trestním řízení k nátlaku vůči společnosti a jejím zaměstnancům považovat za další satisfakci a uznání korektnosti své obchodní činnosti v IPB,“ uvedl mluvčí japonské banky Jiří Hrabovský.

Letko: Tvrzení o zastavení stíhání je předčasné

Žalobce Ladislav Letko si podle informací Českého rozhlasu vyžádal od policie celý spis k prostudování. „Jak všichni vědí, je to věc náročná a složitá a hlavně materiálově obsáhlá, takže se tím prokousávám a to je pro tuto chvíli všechno. Tvrzení někoho o tom, že by se to mělo zastavovat, je v tuto chvíli z mého hlediska předčasné,“ zdůraznil Letko.

Tlačí na žalobce a policisty stát?

Podle některých neoficiálních poznatků lidí blízkých vyšetřování je na vyšetřující policisty a i představitele justice vyvíjen tlak, aby případ vyšuměl do ztracena. „Máme podobné informace zejména v rámci resortu ministerstva spravedlnosti v rámci státního zastupitelství a tyto tlaky vznikly už poté, kdy byla uzavřena mezi Českou republikou a Nomurou smlouva, která je dodnes tajná, a po uzavření této smlouvy tehdejší ministr financí zaslal dopis do trestného spisu, z kterého vyplývá zájem České republiky na nepokračování těchto vyšetřování,“ tvrdí Marvanová.

Podle jejího názoru to svědčí o tom, že se Česká republika mohla ve smlouvě s Nomurou zavázat, že zajistí beztrestnost představitelů Nomury ve všech případech, které se jí týkají. „Podle mého přesvědčení však toto podle našeho právního řádu není vůbec možné,“ dodala Marvanová.

Stejně jako možnost zastavení stíhání manažerů Nomury i existenci jakýchkoliv tlaků na svou osobu Letko popírá.

O co v kauze jde?

Japonská banka Nomura vlastnila před krachem IPB 46 procent jejích akcií. Jako pojistka této investice vznikla po dohodě mezi Nomurou a IPB společnost České pivo, která získala akcie českých pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velkopopovický Kozel. Na nákup akcií tehdy půjčila IPB Nomuře zhruba sedm miliard korun. Nomura později peníze vrátila už v bezcenných akciích IPB a České pivo následně japonská banka prodala za 24 miliard korun jihoafrické společnosti South AfricanBreweries.

  • Nomura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/259/25816.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/260/25926.jpg