Zahraniční obchod v březnu překvapil rekordním přebytkem

Praha - Zahraniční obchod skončil v březnu historicky největším přebytkem 23,4 miliardy korun. Bilanci vylepšil především snížený dovoz ropy a zemního plynu, pozitivní dopady mělo také šrotovné v okolních zemích. Vyšší kladné saldo ČR zaznamenala také v obchodě s polotovary a materiály. Pokles vývozu se stabilizuje, v březnu export meziročně v běžných cenách klesl o 6,3 procenta a zaznamenal nejmenší meziroční pokles od září 2008. Dovoz poklesl o 13,5 procenta, což je nejmenší pokles od prosince loňského roku. Se státy EU byla bilance v přebytku 51,4 miliardy korun, s nečlenskými státy EU v deficitu 28 miliard korun.

Podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové data přinesla velmi milé překvapení, které nikdo nečekal. Při bližším pohledu je však export do značné míry tažený šrotovným v okolních zemích a ostatní odvětví krom automobilového průmyslu jsou stále v útlumu.

„Zlepšení v zahraničním obchodě je do velké míry důsledkem zavedení šrotovného v zahraničí, a nikoliv trvalým zvýšením zahraniční poptávky po našich výrobcích,“ tvrdí analytik Komerční banky Jiří Škop. „V březnu a v dubnu očekáváme největší efekt šrotovného. Mladoboleslavská Škoda Auto dosáhla v březnu 25procentního nárůstu v počtu nově zaregistrovaných vozů v západní Evropě,“ potvrzuje Matyáš Vitík z ministerstva průmyslu a obchodu.

Rekordní výsledky zahraničního obchodu (zdroj: ČT24)

Přebytek vzrostl v obchodě s Německem, Francií a Slovenskem, tedy se státy, které zavedly šrotovné. Zvýšení poptávky po automobilech na těchto trzích pomohlo podle analytika Patria Finance Davida Marka vývoz z ČR výrazně zvýšit. Pasivum se snížilo i v obchodě s Ruskem a Japonskem, zatímco schodek se prohloubil v obchodě s Čínou a Spojenými státy.

A bude lépe…


„Sečteno a podtrženo, hlavní zprávou dnešní statistiky je, žeto nejhorší je již za námi.Ekonomika se sice letos nevyhne recesi, ale recese nejspíš nebude dlouhá a určitě jsme za její polovinou,“ tvrdí analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

„Zdá se, že Česká republika už má to nejhorší v této oblasti za sebou a že už na tom bude jenom lépe,“ potvrdil potvrdil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Matyáš Vitík.

Další odvětví na oživení teprve čekají

Odvětví, která nejsou napojená na automobilový průmysl, však stále strádají. „Dalším důvodem, proč český zahraniční obchod vykázal tak vysoký přebytek, je pokles dovozu surovin, polotovarů a materiálů. To odráží pokles průmyslové produkce v ostatních oborech české ekonomiky,“ vysvětluje analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Pokles dovozu minerálních paliv o 29,2 procenta byl ovlivněn hlavně nižším dovozem ropy (hodnotově o 42,9 procenta, naturálně o 5,2 procenta) a zemního plynu (hodnotově o 15,5 procenta, naturálně o 36,4 procenta).

V příštím roce by se již měl růst hospodářství v eurozóně podle Marka mírně oživit, což je pro českou ekonomiku podstatně významnější stimul než šrotovné. Škop očekává nárůst zájmu o české výrobky už ve druhé polovině letošního roku.

Zahraniční obchod České republiky
Zdroj: ČT24/ČSÚ