Táhněte za jeden provaz, vzkázal EU měnový fond

Paříž - Evropská unie by měla přidat ve snahách na uzdravení bankovního sektoru a jednotlivé členské státy by při plánování svých protikrizových opatření měly více spolupracovat. Do Bruselu to dnes vzkázal Mezinárodní měnový fond, který světové společenství označilo za neformálního řešitele současné celosvětové recese.

„Opatření přijatá proti hluboké recesi v Evropě přinesla dobré základy pro postupné oživení, k obnovení důvěry trhu a zrychlení oživení jsou však zapotřebí další kroky, zejména ve finančním sektoru,“ uvedl ředitel evropského odboru měnového fondu Marek Belka. „Evropa je hospodářsky nejvíce integrovanou tržní ekonomikou na světě, přesto se však opatření k řešení krize podnikají na státní úrovni,“ dodal.

Eurozóna vydrží dva roky v poklesu

Ekonomika skupiny zemí platících eurem, takzvané eurozóny, by se podle předpovědí fondu měla v letošním roce propadnout o 4,2 procenta. Příliš velkým optimistou přitom MMF není ani pro rok 2010, kdy stále počítá s poklesem HDP v eurozóně, a to o čtyři desetiny procenta.

V posledním loňském čtvrtletí se přitom hospodářský výkon států eurozóny snížil o 1,5 procenta proti předchozím třem měsícům. V meziročním srovnání utrpěla ekonomika zemí používajících euro pokles o 1,3 procenta.