Kdy vyměnit peníze na letní dovolenou?

Praha - Také jste loni eura na dovolenou vyměňovali za 23 či 24 korun a letos vás jímá hrůza z toho, že aktuální kurz je zhruba o čtyři koruny vyšší? Také přemýšlíte nad tím, jestli výměnu peněz odkládat až do posledního dne před odjezdem a doufat, že česká měna přeci jen o pár haléřů posílí, nebo raději vyměnit peníze hned, aby náhodou koruna neoslabila ještě více a vy jste za euro nedali třebas 29 korun? Rozhodně nejste sami. Nad tímto problémem si v poslední době lámou hlavu tisíce Čechů. Zeptali jsme se proto odborníků, jak to vidí oni.

Koruna je podle expertů v poslední době úzce spjatá s obchodováním na burzách. „Obchodování s korunou se drží vzorce, který říká, že pesimismus na finančních trzích znamená její oslabení. Investoři se totiž bojí čehokoliv, co byť jen vzdáleně zavání větším rizikem,“ uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Abychom se tedy dozvěděli, jak se bude kurz koruny vyvíjet, musíme sledovat burzy. Za poslední dva měsíce rostly v rozmezí 20 až 50 procent, což korunu nechávalo mírně posilovat. Pořád to tak ale nebude. „Můj odhad do letních měsíců je spíše negativní na korunu, protože si myslím, že akciové trhy jsou zralé na určitou negativní korekci, a to se podepíše negativně na všech středoevropských měnách včetně české koruny,“ míní hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

S výměnou peněz bychom tak již otálet neměli. „I když to oslabení nebude výrazné, tak lepšího kurzu se do letních měsíců nemusíme dočkat,“ upozornil Bureš.

ČNB slibuje kurzovou houpačku

S rychlým posilováním koruny, které by nám mohlo dát naději, že v létě budeme moci v zahraničí utrácet podobně jako loni, nepočítá ve svých prognózách ani Česká národní banka. „V následujících několika měsících analytici nadále očekávají volatilitu kurzu kolem aktuálních úrovní s následným mírným posilováním na konci letošního roku,“ uvedla ČNB ve své dubnové prognóze.

Návrat k silné koruně nejdřív za rok

Návrat k příjemnějším hodnotám kurzu, ze kterých Češi těžili loni v létě, očekávají odborníci až napřesrok. „V dubnu příštího roku by se měl kurz pohybovat okolo 25,50 EUR/CZK,“ uvedla v dubnové prognóze s odvoláním na konsensus trhu Česká národní banka.

O něco optimističtější je ve svých odhadech Next Finance, která se prognózováním vývoje finančních trhů intenzivně zabývá. „Za rok očekáváme kurz mírně pod 24,00 CZK/EUR,“ uvedla analytička firmy Šichtařová.

Kde vyměnit nejvýhodněji?

Nakurzy z loňského léta si tedy budeme muset přinejmenším rok počkat, přesto můžeme nějaký ten desetník ušetřit, což se vyplatí především při výměně větších obnosů. Základní pravidlo zní: Nevyměňujme peníze hned v první směnárně či bance, která nám zrovna přijde do cesty. „Já radím klientům, aby si to obešli, aby si zkusili i svoji vlastní banku, dohodli se,“ řekl ČT24 provozovatel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Výhodnějšího kurzu je přitom většinou možné docílit spíše ve směnárnách než v bankách. „Ve značkových směnárnách klienti nemusí platit poplatek za směnu a leckde je i výhodnější kurz,“ upozornil Nacher.

A rada na závěr? Zvláště při výměně větší sumy peněz se nebojte s bankou či směnárnou smlouvat. Požádejte o tzv. VIP kurz, který bývá značně výhodnější než ten běžně nabízený.

  • Budova České národní banky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/75/7445.jpg
  • Měnové kurzy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/342/34114.jpg