Finanční sektor stále není zdravý, krize bude pokračovat

Praha - Finanční krize stále není vyřešena a nelze přesně určit ani další fázi hospodářského cyklu. Na setkání s členy Slovensko-české obchodní komory před tím varoval ekonom Michiganské univerzity a CERGE-EI Jan Švejnar. Řešení krize a nastartování oživení podle něj komplikuje především fakt, že instrumenty, které za ní stojí, mají nominálně větší hodnotu než celosvětový hrubý domácí produkt. Navíc má krize zcela jiný charakter než všechny předchozí krize, což nalezení jejího řešení také nepomáhá.

„Kdybychom byli v situaci, kdy je finanční sektor ozdraven a sanován, tak by se dala určit fáze dalšího hospodářského cyklu. Ale protože ten sektor není funkční, tak to pouze naznačuje, že ta krize je obrovská,“ upozornil Švejnar.

Nyní je podle něj třeba separátně vyřešit finanční krizi a pak učinit další kroky na vyřešení recese. „Kdyby ta krize byla stejná jako ve 30. letech, tak všichni vědí, jak ji řešit. Ale jelikož za tím stojí hedgeové fondy, které nebyly ani monitorovány, tak ty problémy přerostly,“ dodal Švejnar s tím, že tato krize má jiný charakter než všechny předchozí. Začala totiž na nejvyvinutějším finančním trhu, tedy v USA. Dosud přitom podle Švejnara vznikaly finanční krize na rozvíjejících se trzích, jako byla například Argentina.

I když v posledních týden rostou ceny akcií na světových burzách, neznačí to podle Švejnara úplný konec krize. Burzy jsou sice prvními indikátory změny, ale během recesí podle něj často dochází ke zvýšení i snížení hodnoty akcií opakovaně. „Indikátory naznačují, že sice dochází ke zmírnění poklesu, ale je to stále pokles. Pořád to ještě není obrat. Přijdou další negativní zprávy,“ předpověděl.