Malé obce bojují proti daňové diskriminaci

Praha - Daňově diskriminované město. Taková cedule bude ode dneška vítat návštěvníky při příjezdu do tisícovky měst po celé České republice. Ceduli umísťují města a obce kvůli tomu, že při přerozdělování peněz dostávají ze státního rozpočtu na jednoho občana daleko méně peněz  než velká města. Města jako Praha, Brno, Ostrava či Plzeň inkasují na člověka asi 33 tisíc korun ročně, v malých obcích je to pouze 7 tisíc korun.

V menších městech, kterých je v Česku 6600, přitom žije 80 procent české populace. „Chceme tím dát najevo, že s takovým rozdělováním nesouhlasíme,“ řekla místostarostka Moravských Budějovic Jana Keisewetterová, jejíž město se k protestu také připojilo. „Kdyby se třeba u nás zvýšil rozpočet pouze o tři tisíce, tak by to dělalo 24 milionů pro naše město. To je nezanedbatelná částka,“ dodala Keisewetterová.

V kraji Vysočina protestuje celkem 34 obcí. Cedule jsou ale prý jen začátek. „Určitě chystáme i další akce a doufáme, že se nám to nakonec podaří,“ uvedla Keisewetterová. Systém rozdělování daní považuje za nespravedlivý i starosta Pusté Polomi na Ostravsku Miroslav Hrabovský. „Máme menší prostor účelně investovat. Obec nemá doposud vybudovanou čistírnu odpadních vod ani splaškovou kanalizaci,“ stěžoval si Hrabovský.

Stát má podle Sdružení místních samospráv v rozpočtu celkem 116 miliard korun, které rozděluje mezi města. Z toho téměř polovinu dostanou čtyři největší města, v nichž žije asi pětina obyvatel. Sdružení místních samospráv navrhuje, aby z peněz přerozdělovaných největším městům byla asi třetina převedena na obce a malá města.

Velká města Vysočiny neprotestovala 

Nejvíc nespokojené jsou obce v kraji Zlínském, Plzeňském a na Vysočině. Naopak nejméně protestujících je na Karlovarsku. Velká města na Vysočině se do protestů nepřipojila. I to je terčem kritiky protestujících starostů. V Plzeňském kraji se do protestu zapojilo 65 obcí a městeček a jedním z nich je také Švihov na Klatovsku.

Veřejné osvětlení svítí jen do 22 hodin, aby obec ušetřila. Chybí chodníky, voda, kanalizace, taková je realita v deseti vesničkách, které pod Švihov spadají. „Není kde se sejít, nejsou obecné prostory,“ posteskl si starosta Švihova Václav Petrus (SNK-ED).

Nedaleké Chudenice musely kvůli nedostatku financí před dvěma lety zavřít školu. „Trápí nás dožívající konstrukce mateřské školky, zdravotního střediska a mnoho dalších, které by mělo patřit ke standardnímu vybavení obce,“ vysvětluje starosta Chudenic David Klíma (nez.). I kdyby teď ale dostali 30 tisíc na jednoho obyvatele, to, co se za posledních dvacet let na venkově zanedbalo, se podle starostů jen tak nespraví.

Starosta Chudenic David Klíma pro Českou televizi:

„Rozdělování daní z nás dělá druhořadé občany České republiky.“


Pokojné protesty malých měst a obcí na Vysočině potrvají dva týdny. „Pokud ministerstvo financí nebude chtít o přerozdělování mluvit, přitvrdíme,“ vzkazují starostové. Stížnost chtějí poslat i do Štrasburku.

Gazdík: Financování obcí nemá systém

„Dnešní financování žádný pořádný systém nemá,“ řekl v České televizi starosta obce Suchá Loz a zároveň člen komise ministerstva financí pro nový zákon o rozpočtovém určení daní Petr Gazdík. „Znevýhodňuje všechna města do 100 tisíc, což jsou všechna vyjma čtyř největších. Nejvíc pak postihuje města s 1500 až 5000 obyvateli,“ dodává Gazdík. „To se nedá říct černobíle, jestli je spravedlivý nebo ne,“ hodnotí pak spravedlivost současného systému financování Petr Tománek z VŠB-TU, který je spoluautorem analýzy zkoumající financování obcí.

Petr Gazdík v České televizi:

„Naše demokracie je dospělá, ale ve financování obcí příliš ne.“


Na argument pro vyšší dotace pro větší města, tj. že v nich existuje více náročných dopravních staveb, více centrálních úřadů a že správa velkého města je násobně dražší, odpovídá Petr Gazík takto: „Největší města by měla dostávat příspěvek podle toho, jakou samosprávní fci vykonávají…40 procent výdajů mají všechny obce stejné, avšak příjmů mají stejná pouhá tři procenta.“ „Nelze porovnávat Prahu, její potřeby na dopravu a další fungování s například Suchou Lozí,“ reaguje ministr financí Eduard Janota. Opačného názoru než zástupci menších obcí je také pražský primátor Pavel Bém.

Pavel Bém (ODS), primátor Hl. m. Prahy:

„Praha je daňově diskriminovaná, Praha představuje dnes 25procentní podíl na ekonomice celé České republiky. Z toho, co se v Praze vybere na daních, se zpět do Prahy vrací necelá třetina.“


Ministerstvo také říká, že se musí dohodnout obce mezi sebou. „Není to naším úkolem, mým úkolem starosty je vést obec a úředník má vytvořit nový zákon, oni nejspíše narážejí na nesoulad mezi Svazem měst a obcí a mezi Sdružením místních samospráv. K malým obcím se totiž svaz choval trochu macešsky, jeho hlavním chlebodárcem jsou velká města,“ reaguje Gazdík.

  • Místostarostka Moravských Budějovic Jana Keisewetterová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/886/88542.jpg
  • Mapa obcí, které protestují autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/886/88540.jpg
  • Pumpa ve Švihově na Klatovsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/887/88691.jpg
  • David Klíma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/887/88690.jpg
  • Petr Gazdík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/886/88600.jpg
  • Pavel Bém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/888/88726.jpg