Německá vláda schválila plán na záchranu automobilky Opel

Berlín - Německá vláda se dohodla s kanadsko-rakouskou firmou Magna a americkou automobilkou General Motors na plánu na záchranu Opelu. Podle agentur o tom po více než šestihodinovém jednání v berlínském kancléřství  informoval německý ministr financí Peer Steinbrück. Podle něj nebylo rozhodnutí jednoduché a pro stát představuje velká rizika. Ta je ale prý možné před daňovými poplatníky hájit. Nabídka na překlenovací úvěr v objemu 1,5 miliardy eur (asi 40,2 miliardy Kč) má však být poslední. I přes to, že se blíží volby, prý stát dalšími financemi nepomůže. Tím dá údajně vláda také najevo, že se nenechá vydírat.

„Jsem s výsledkem spokojen a ulevilo se mi - značka Opel má před sebou perspektivu. Pro mnohé to byly týdny a měsíce nejistoty, pro nás tvrdá jednání poslední dvě noci. Ale myslím si, že to úsilí se vyplatilo. Našli jsme rozumné řešení pro budoucnost Opelu,“ uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

V sázce je také budoucnost 25 000 lidí. Ti by přišli o práci, kdyby k dohodě nedošlo a firma by skončila v konkurzu. „Nemluvili jsme o pracovních místech v jiných zemích. To nebylo téma tohoto jednání. Diskutovali jsme hlavně o tom, jak postavit most mezi investory a vládou a schválili jsme způsob dalšího financování,“ řekl Carl Peter Foerster z GM Europe.

Plán na záchranu Opelu schválen (zdroj: ČT24)

Podpis dohody bude do pěti dnů

Generální ředitel firmy Magna však upozornil, že obě strany ještě musí vyjednat další detaily. Oficiální podpis dohody se očekává do pěti týdnů. „Chci zdůraznit, že všechny továrny Opelu v Německu budou zachovány. V příštích týdnech budeme jednat také se všemi zeměmi, kde jsou pobočky Opelu. Chceme najít takové řešení, které zachová co nejvíce pracovních míst,“ uvedl Siegfried Wolf za společnost Magna.

Podle dohody získá společnost Magna v Opelu podíl 20 procent. Dalších 35 procent dostane její partner v konsorciu - ruská banka Sbjerbank. Konsorcium tak bude mít v automobilce majoritu. General Motors si ponechá 35 procent a zbývajících deset procent získají zaměstnanci.

Obě firmy a německá vláda rámcové dohody, podle níž Magna převezme v německé automobilce většinový podíl, dosáhly již v pátek.

Logo společnosti Magna
Zdroj: ČT24