Stát bude příští rok hospodařit se schodkem do 170 miliard

Praha - Vládě se dnes na třetí pokus podařilo schválit výdajové rámce na léta 2010 až 2012. Pro příští rok počítá střednědobý výhled hospodaření České republiky s deficitem státního rozpočtu do 170 miliard korun. Schválení výdajových rámců se táhlo poměrně dlouho především proto, že vláda prověřovala požadavky ministra dopravy Gustáva Slamečky na navýšení prostředků na budování dopravní infrastruktury. Nakonec ovšem vláda ministrovy návrhy neakceptovala. Podle premiéra Jana Fischera by na to nebylo kde brát peníze.

Schodek státního rozpočtu pro příští rok vláda koncipovala jako úsporný. I přes všechny dopady hospodářské krize by neměl přesáhnout 170 miliard korun. „Deficit se bude pohybovat okolo pěti procent HDP,“ zdůraznil po jednání vlády Fischer.

V dalších letech počítá úřednický kabinet s postupným snižováním deficitu. V roce 2011 by měl činit 160 miliard korun, o rok později by měl vystoupat už jen na 156 miliard.

Šetřit se bude v dopravě i na platech úředníků

Stát podle Janoty čeká v následujících letech velké šetření. Počítá se například se zmrazením platů ve státní správě. A úsporné tendence zasáhnou také resort dopravy. Nejenže Státní fond dopravní infrastruktury nedostane přidáno, jak žádal Slamečka, naopak bude muset ještě šetřit.

Z rozpočtu na příští rok by měl fond dostat 36 miliard korun. Od roku 2010 by navíc měl snížit své provozní náklady o 100 milionů korun. Ministerstvo dopravy by podle vlády mělo přehodnotit normy týkající se dálnic, omezit budování tunelů a mimoúrovňových křižovatek nebo zahájit jen minimální nezbytné množství nových projektů.

„Tato opatření by měla zlevnit výstavbu dálnic, která se vymyká standardním cenám v okolních zemích,“ podotkl v souvislosti s tím Janota.

Schválené výdajové rámce nejsou konečné

Vláda se k výdajovým rámcům vrátí ještě jednou. „Na konci července budou nové makroekonomické údaje a v tomto kontextu budou vedena další jednání s ministry v srpnu. A v první dekádě září poté předložíme komplexní materiál na vládu,“ informoval Janota.

Kabinet rámce zpřesní podle aktuální (červencové) prognózy. Doposud vycházel z dubnové makroekonomické prognózy, která počítá letos s poklesem ekonomiky o 2,3 procenta a v příštím roce s mírným růstem o 0,8 procenta.

V dalších letech dvouprocentní růst ekonomiky

Výdajové rámce pro rok 2011 a 2012 počítají s více než dvouprocentním růstem ekonomiky. V roce 2011 by mělo české hospodářství růst 2,4procentním tempem, v následujícím roce by se mělo růstové tempo přiblížit třem procentům.

Jestli se ovšem tato prognóza naplní, zůstává značně nejisté. "V období probíhající ekonomické krize je makroekonomický výhled na čtyři
roky zatížen mimořádně vysokou mírou nejistoty," upozornilo ministerstvo financí.