Spotřebitelé věří ekonomice USA nejvíce za 9 měsíců

New York - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech amerických se v červnu vyšplhala na devítiměsíční maximum. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity. Index důvěry sestavovaný na základě tohoto průzkumu stoupl na rovných 69 bodů z květnových 68,7 bodu. Ekonomové sledují index spotřebitelské důvěry velmi pozorně, protože se z něj snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují asi dvě třetiny ekonomické aktivity.

„Nejistota ohledně pracovních míst a příjmů nicméně zůstává vysoká a vytváří významnou bariéru pro uskutečňování plánovaných nákupů,“ píše se ve zprávě.

Hrubý domácí produkt Spojených států se v prvním čtvrtletí propadl o 5,7 procenta. Největší ekonomika světa tak klesala již tři čtvrtletí za sebou, což se stalo poprvé od krize v letech 1974 a 1975.

Americká centrální banka (Fed) však tento týden uvedla, že propad ekonomiky se koncem jara zmírnil. To naznačilo, že nejhorší část hospodářské recese již pominula.