Argentinská ekonomika jen kvete, stejně jako zdejší inflace

Buenos Aires - Argentina deset let poté, co přistoupila k řízenému bankrotu, pokračuje v ekonomickém růstu. Země odhaduje, že v letošním roce by to mělo být až o osm procent. Mezinárodní měnový fond i investoři ji ale podezřívají z toho, že manipuluje s údaji o inflaci.

Argentina se v roce 2001 na konci éry nekontrolovatelného zadlužování rozhodla nechat raději zdevalvovat vlastní měnu a vyhlásit úpadek. Dluh se tehdy vyšplhal na sto miliard dolarů. Po deseti letech se však objevily nové ekonomické problémy. Zboží prudce zdražuje, a lidé tak musí tvrdě šetřit. 

Veronica Amsingová, učitelka 

„Vláda trvá na tom, že inflace je osmiprocentní, ale všichni víme, že ve skutečnosti je to pětadvacet procent.“ 

Kvůli zamlžování reálných čísel inflace si údajně tamní vláda nechává předvolat novináře, kteří je veřejnosti odkrývají. Analytiky pak trestá vysokými pokutami. Například bývalý náměstek ministra hospodářství za svou statistiku letos zaplatil 235 tisíc dolarů. „Je to divné a moc to nechápeme. Navíc lidé si můžou v obchodech snadno zkontrolovat ceny potravin, takže celá populace ví, že inflace je 23 až 25 procent,“ míní ekonom Orlando Ferreres. 

Argentina deset let po bankrotu (zdroj: ČT24)

Prezidentka Cristina Fernándezová pravděpodobně vyhraje i nedělní volby. Na zdánlivě stabilizovanou zemi se přitom mnozí dívají jako na vzor pro dluhovou krizi v Řecku. To si však devalvací měny pomoci nemůže, protože by na dočasné dno nestáhlo jen sebe, ale i celou eurozónu.