V prvním čtvrtletí zanikly v unii téměř dva miliony míst

Brusel - Během první tří měsíců letošního roku v Evropské unii i v eurozóně výrazně ubylo zaměstnaných lidí. Ve srovnání s předchozím kvartálem jich bylo v evropské sedmadvacítce téměř o dva miliony méně, v eurozóně jich ubylo 1,2 milionu. Podle posledních údajů v Evropské unii žije téměř půlmiliarda lidí, přičemž zaměstnání má 223,8 milionů mužů a žen. Z toho 146,2 milionu žije ve státech eurozóny.

Míra zaměstnanosti klesla v prvním čtvrtletí v EU i eurozóně shodně o 0,8 procenta. Tento ukazatel odráží podíl lidí v produktivním věku, tedy od 15 do 64 let, kteří mají práci, na celkovém počtu obyvatelstva. Podobně jako hodnota míry nezaměstnanosti svědčí i současná míra zaměstnanosti o rozmachu ekonomické recese.

O práci denně přichází 20 tisíc obyvatel unie

Pracovních míst v unii ubývá (zdroj: ČT24)

Zatímco ještě v posledních třech měsících loňského roku v eurozóně meziroční míra zaměstnanosti stagnovala a v EU dokonce mírně rostla, v prvním kvartále letošního roku tomu již bylo naopak. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 se počet zaměstnaných lidí v EU i v eurozóně snížil o 1,2 procenta. O místo v současné v unii tak přichází zhruba 20 tisíc lidí denně.

„Zaměstnavatelé mají obavy z budoucnosti, z toho co bude takže se obávají dalších možných nákladů, a proto se snaží nepřijímat pracovní sílu a nadbytečnou pracovní sílu propustit,“ řekla ČT24 Jaromíra Kotíková z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. S největší silou dopadla recese na pracovní trh Litvy, počet zaměstnaných lidí se za tři měsíce ztenčil o čtyři a půl procenta. Druhá nejhorší čísla hlásí jedna z největších ekonomik v unii - Španělsko.

Vladimír Bartovic, analytik ze sdružení Europeum:

„Španělsko má velký počet imigrantů, absorbovalo velké množství pracovníků z nových členských zemí Evropské unie, hlavně teda z Rumunska, ale také velké množství imigrantů ze zemí Maghrebu, z Afriky, a s tou recesí, toto jsou lidé, kteří první přicházejí o pracovní místa.“


V Česku se trend posledních měsíců zatím vyhýbá. Stejně jako v Belgii zaměstnaných ubylo jen o pětinu procenta. „České pracovní právo je méně flexibilní, je těžší propustit zaměstnance, těžší nabrat zaměstnance a zároveň přeci jen v těch posledních letech ty firmy měli vůbec problémy najít kvalitní zaměstnance a i když máme teď krizi, tak se je pokoušejí udržet i za cenu nějakých ztrát,“ dodává Bartovic.