ČNB: Česká ekonomika je stabilní a odolná

Praha - Český bankovní sektor je poměrně stabilní a je odolný i vůči možnému katastrofickému vývoji české ekonomiky. Vyplynulo to ze Zprávy o finanční stabilitě, kterou vytvořila Česká národní banka (ČNB). Ta pro finanční systém nastavila tři zátěžové testy, nejmírnější scénář nazvaný "Evropa v recesi" přitom považuje ČNB za nejpravděpodobnější.

Celkový dopad na finanční trhy by v případě tohoto scénáře činil 60 miliard korun. Naopak největší dopad by měl scénář „Nervozita trhů“, a to 100 miliard. „Nervozita trhů“ počítá s poklesem české ekonomiky o 3,9 procenta a největším oslabením koruny. Nejhorší scénář s názvem „Ekonomická deprese“ počítá s poklesem hrubého domácího produktu o 6,2 procenta.

Ze zátěžových testů vyšly dobře i jednotlivé tuzemské banky. „Velké banky jako Komerční banka, ČSOB či Česká spořitelna by neměly mít problémy,“ potvrdil analytik firmy Atlantik Milan Vaníček. Ani menší banky, které jsou dceřinými zahraničních institucí, by podle něj neměla finanční krize položit. „Systém by měl být stabilní i za stavu větší zátěže ze zahraničí,“ dodal Vaníček.

Finanční systém bude i přes recesi stabilní

I česká ekonomika bude však v následujících dvou letech čelit nemalým rizikům. „V letech 2009 až 2010 česká ekonomika pravděpodobně projde recesí. Nicméně český finanční systém vstupuje do recese s poměrně silnou pozicí,“ vysvětlil člen bankovní rady ČNB Robert Holman. Stabilní pozice je dána tím, že české banky nejsou tolik závislé na půjčkách v zahraničí. Proto nejsou tak ohrožené krizí v západních ekonomikách. 

Velkým rizikem je zejména prohlubování finanční krize v západních ekonomikách a také výjimečně vysoká míra nejistoty, které musí čelit domácnosti, banky i podnikatelé. ČNB však do budoucnosti nehledí pesimisticky. „Je dost pravděpodobné, že i v příští zprávě bude domácí sektor řazen do malé skupiny evropských zemí, kde vláda nebyla nucena použít ke stabilizaci finančních institucí prostředky daňových poplatníků,“ uvedl Robert Holman. „Ani v nejhorším scénáři nevidíme, že by musela být masivní podpora z peněz daňových poplatníků,“ dodal guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

  • Tabulka zátěžových testů ČNB autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/932/93197.jpg
  • Budova ČNB autor: Václav Šedý, zdroj: ČNB http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/26/2504.jpg