Plzeňský Prazdroj z tanku už i na Slovensku a v Rakousku

Plzeň - Plzeňský Prazdroj je prvním pivem, které se z Česka vyváží v cisternách. Tankové pivo se z Plzně vozí na Slovensko a do Rakouska. Dvě tankovny čepují Prazdroj v Bratislavě, jedna v centru Vídně. I když je tankové pivo u konzumentů velmi populární, podle pivovarského svazu ho přílišná expanze nečeká. Vhodné je pouze tam, kde se hodně vytočí.

V Bratislavě je „plzeňské“ v nabídce v Mostové ulici na Starém Městě a v Jiráskově ulici v Petržalce. Pilsner Urquell je tam po Šariši druhá pivní značka, která se čepuje z tanků.

Ve Vídni vznikla tankovna poblíž náměstí Freyung v restauraci se 730 místy. Zřízení tankovny si žádalo řadu povolení včetně opata vedlejšího benediktinského kláštera.

A co další expanze?

„Pivo čepované z cisteren bude mít perspektivu pouze v těch zemích, kde je velká tradice konzumace v restauracích,“ vysvětlil ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Nejvíce je to právě v Česku, které se pohybuje mírně nad polovinou. Stejně je na tom Irsko, ale ve všech ostatních zemích vedou lahve, a tedy pití doma. V sousedním Německu je například podíl čepovaného piva „jen“ čtyřicetiprocentní. Podle Veselého je čepování z cisteren „nejšetrnějším způsobem zacházení s nápojem“.

„V ČR se Pilsner Urquell čepuje z tanku v desítkách restaurací a pivnic. Nikde jinde v Evropě a zřejmě ani na světě nedosahují tankovny takového rozšíření jako v ČR,“ míní manažer značky Plzeňský Prazdroj Karel Kraus. Restaurace využívají nerezové tanky o objemu deset nebo pět hektolitrů, v nichž je pivo uloženo v neprodyšném sterilním polypropylenovém vaku. Při skladování a čepování vůbec nepřichází do kontaktu se vzduchem.

Pivo
Zdroj: ČT24