Gazprom získal kontrakt na plyn z Nigérie

Abuja - Ruský plynárenský gigant Gazprom uzavřel s Nigérií smlouvu o využívání jedněch z největších zásob plynu na světě. Plánovanou výstavbou transsaharského plynovodu by podle agentury AP mohl Gazprom evropské zákazníky zbavit alternativy k ruským dodávkám plynu. Smlouva byla podepsána v rámci cesty ruského prezidenta Dmitrije Medveděva po Africe.

Gazprom uzavřel smlouvu s Nigerijskou státní ropnou společností (NNPC). Podniky založily rovným dílem vlastněnou firmu Nigaz. Od příštího roku chce Gazprom začít stavět 360 kilometrů plynovodu na jihu Nigérie v hodnotě zhruba 500 milionů dolarů (asi 9,5 miliardy korun). Pokud se začne stavět transsaharský plynovod, mohlo by se jednat o jeho první část.

Boris Ivanov, šéf Gazpromu International:


„Evropa nejen že o plánech Gazpromu ví, ale je jimi znepokojena. Kdo kontroluje stavidla, je králem.“


Obdobně podepsala ruská státní civilní atomová agentura Rosatom smlouvy, které předjímají stavbu atomových reaktorů v Nigérii. Elektrická energie je v zemi oplývající nerostnými zdroji paradoxně vzácností. Země se 140 miliony obyvatel jí vyrobí méně než 3000 megawatů, oproti 43 tisícům megawatů, které vyrobí třikrát méně obydlená Jihoafrická republika.

Po jednáních prohlásil ruský prezident, že by jeho země mohla v nigerijském energetickém sektoru investovat miliardy dolarů. Africkou cestu, kterou započal v úterý v Egyptě, zakončí Medveděv po dnešní návštěvě Namibie v pátek v Angole.

Ruský prezident v Africe
Zdroj: ČT24