Kontroly černých odběrů elektřiny jsou v Česku tvrdé

Praha - K černým odběrům elektřiny dochází po celé Evropě. Každý stát se proti nim ale staví po svém, jednotná unijní legislativa totiž neexistuje. Ze srovnávací analýzy právní kanceláře Weil, Gotshal & Manges přitom vyplývá, že tuzemské podmínky patří mezi nejpřísnější. "Možná v jednotlivostech je český přístup přísnější. Nicméně má to svoje opodstatnění, jelikož jsme ztratili jen za ČEZ za rok víc než 120 milionů korun na nezákonných odběrech," vysvětluje mluvčí ČEZu Martin Pavlíček.

Za loňský rok provedli pracovníci ČEZu přibližně 7 800 kontrol nelegálních odběrů a každý druhý zásah byl potvrzen jako oprávněný. Podle energetiků jde o důvod k razantnímu přístupu. V zahraničí bývají kontroly ovšem standardně hlášeny předem, například v Německu v týdenním předstihu a v Rakousku o nich musí rozhodnout soud.

„Tady by to bylo kontraproduktivní. My se skutečně setkáváme s organizovaným zločinem, který nasazuje nezákonné odběry. A tito experti by měli čas zahladit stopy o své nezákonné činnosti,“ tvrdí Pavlíček.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

V případě prokázané krádeže proudu je český přístup obdobný jako ve Francii nebo v Rakousku a odpojení přichází okamžitě. „Tam, kde takovou věc najdeme a je to zdokumentované, tam se odpojuje naprosto nekompromisně ihned. My přece nenecháme toho člověka ještě čtrnáct dnů dál krást,“ říká k tomu Petr Holubec, mluvčí Pražské energetiky.

Česká pravidla jsou tvrdá při hledání nelegálních přípojek

Poněkud pomaleji zasahují Britové nebo Němci. V Británii je třeba vyčkat na policejní vyšetřování a soud, v Německu odběratele vyrozumí dopisem. Stejný postup v Česku by uvítalo také Sdružení obrany spotřebitelů. „Je tam lhůta na to, aby se spotřebitel připravil na odpojení, případně aby celou věc řešil, aby se domluvil na splátky nebo podobně,“ říká Jan Mišurec, mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů.

Analýza advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges ukázala, že česká pravidla jsou nesmlouvavá především při hledání nelegálních přípojek. Na druhou stranu například ve Velké Británii se kontrola musí ohlásit několik dní předem, ovšem za prokázaný černý odběr hrozí okamžitá pokuta tisíc liber a posléze pět až sedm let vězení.