České banky za poslední rok propustily přes tisíc lidí

Praha - Téměř 1 100 zaměstnanců českých bank skončilo za poslední rok na dlažbě. Celkově to představuje zhruba tři procenta lidí zaměstnaných v celém bankovním sektoru. Nejvíce snižovaly stavy banky střední velikosti. Ze čtveřice největších bank se propouštění dotklo především UniCredit Bank a ČSOB. Česká spořitelna, Komerční banka a Raiffeisenbank naopak počty zaměstnanců zvyšovaly.

ČSOB oznámila propouštění zhruba čtyř stovek lidí již na konci minulého roku. Nyní se s ním pomalu chýlí ke konci. „V těch prvních měsících jsme propustili 300 lidí a ten stav snížíme o dalších 100 během nadcházejícího zhruba čtvrtroku,“ řekl České televizi mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

Propouštění u konce, nebo ještě ne?

Reportáž Renaty Melíškové (zdroj: ČT24)

Většina bank se shoduje, že se již zbavily všech nepotřebných zaměstnanců a s dalším propouštěním nepočítají. „My nemáme žádný projekt na snižování počtů zaměstnanců, nechceme propouštět ani s ohledem na současnou hospodářskou situaci,“ ujistila ČT24 mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Spořitelna ani další finanční domy se nechtějí zbytečně zbavovat odborníků, které budou potřebovat, až odezní finanční krize.

Fluktuace zaměstnanců v českých bankách

- Velké banky (ČS, ČSOB, KB, UniCredit) + 464

- Střední banky (např. GE Money, Raiffeisenbank) - 1 642

- Malé banky (např. Volksbank, PPF Banka) + 213

Experti na finanční trh ovšem varují před přílišným optimismem. Tvrdí, že největší vlna propouštění teprve přijde. „Ta ekonomická recese tady ještě nějakou dobu bude a je docela možné, že banky na to budou reagovat třeba až v průběhu příštího roku,“ míní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Ke konci letošního března zaměstnávaly české finanční instituce celkem 38 918 pracovníků. Lidské zdroje pro ně přitom představují to nejdůležitější aktivum, které mají.