Irák rozprodává ropná pole

Bagdád - Pro svých šest ropných polí a dvě naleziště plynu hledá Irák nové investory. Zájemců je dost, přihlásilo se 31 společností, většina ze západních zemí. Právě těm před třiceti lety vystavila vláda bývalého prezidenta Saddáma Husajna stopku. Nyní si Iráčané od zahraničních investorů slibují navýšení těžby alespoň na čtyři miliony barelů denně. V současnosti se jich těží 2,4 miliony. Společnosti se ucházejí o dvacetileté kontrakty a irácký premiér Núrí Málikí jejich zástupcům slíbil, že vláda učiní vše, aby investice ochránila.

Boj o irácké černé zlato odstartoval. Ve hře je 43 miliard barelů ropy, tedy víc než třetina ze 115 miliard barelů iráckých rezerv. Podle iráckých odhadů založených na ceně 50 dolarů za barel jde o zisk 16 miliard dolarů pro těžaře a 1,7 bilionu dolarů pro Irák.

Tři irácká naleziště se nacházejí v jihoirácké provincii Basra (Rumajla, Zubajr a Kurna), tři v jihovýchodní provincii Majsán (Fakka, Buzurgán a Abú Gharab), která jsou investorům nabízena jako jedna skupina, a dvě u severoiráckého Kirkúku (Kirkúk, Baj Hasan). Pro zájemce o těžbu plynu jsou nabízena zatím neotevřená naleziště Akkas v provincii Anbár a Mansúrí v provincii Dijála.

Irák rozprodává ropná pole (zdroj: ČT24)

Irácký premiér Núrí Málikí:

„Jsme rádi, že se společnosti přihlásily do prvního kola dražby. Vítěz bude zvolen spravedlivou a transparentní cestou. Tím dosáhneme větší ochrany našeho ropného bohatství.“


Pro jedno pole už Irák nového majitele našel. Rumajlu na jihu země získaly na dvacet let společně britská BC Group a čínská CNPC International. A porazily tak americký Exxon Mobile a malajský Petronas Gas. Spokojily se totiž s horšími podmínkami, než jejich soupeři. Přistoupily na dvoudolarovou sazbu za těžbu nad limit, kdežto konkurence požadovala dolarů pět.

Vláda prý investice ochrání 

Těžaři mají zájem o dvacetileté kontrakty a vláda už jim slíbila, že udělá vše pro to, aby mohli investovat. „Dokončili jsme tento důležitý úkol a naplnili tak naši národní zodpovědnost. Zároveň jsme se vyhnuli vyjednávání s tou či onou společností, jak to v Iráku dřív bývalo, a tím jsme se i vyhnuli nebezpečím, která taková jednání znamenají,“ tvrdí ministr ropného průmyslu Hussain Al-Shahristani.

Analytici nicméně upozorňují, že firmy budou muset možná v budoucnu, až Irák bude mít ropný zákon, přistoupit na změny kontraktů. Někteří poslanci totiž tvrdí, že neústavní budou všechny kontrakty, jelikož ani ty dohodnuté v Bagdádu nemohou být schváleny parlamentem, který se zatím neshodl na zákonu o dělení ropného zisku.