Podle majitelů domů bude i deregulované nájemné pod cenou

Praha - I po ukončení současné vlny deregulace v letech 2010-12 bude nájemné podle majitelů domů stále 20 až 60 procent pod cenou místně obvyklého nájemného. Deregulované nájemné prý i po dosažení cílové částky v mnoha případech nepokryje náklady na takzvanou prostou reprodukci nemovitosti, do níž se počítají výdaje na provoz, údržbu a opravy a náklady spojené s částečnou neobsazeností, soudními spory, nedobytnými pohledávkami a odpisy. Ústavní soud již prohlásil celou regulaci za protiústavní, majitelé domů se nyní dovolávají svých práv u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který po více než roce na jejich stížnost odpověděl.

„Toto není ukončení regulace,“ prohlásil místopředseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Libor Dellin. „Největší rozdíly (mezi deregulovaným a místně obvyklým nájemným) budou v malých obcích v blízkosti velkých měst,“ doplnil předseda OSMD Tomislav Šimeček. Šimeček považuje rozhodnutí některých městských částí nenavyšovat nájemné v roce 2010 za nespravedlivé vůči občanům, kteří v bytech s regulovaným nájemným nebydlí. Podle něj půjdou tyto dotace na úkor jiných důležitých výdajů.

Na druhou stranu sdružení upozorňuje, že přibývá lidí, kteří nemají na nájem dost peněz. Šimeček se obává, že neexistence státních dávek pro tyto lidi může vést k problémům. Znovu tak vyzval zákonodárce, aby přijali zákon o sociálním bydlení. Ten by měl podle něj zajistit, aby lidé nemuseli platit za bydlení více než 25 procent ze svých příjmů včetně úspor.

Majitelé možná na státu vysoudí desítky miliard

Evropský soud pro lidská práva odpověděl na stížnost majitelů domů řadou doplňujících otázek. Podle právničky sdružení Kláry Veselé-Samkové byly převážně technického charakteru, což podle ní znamená, že soud implicitně souhlasí s protiústavností regulace nájemného v ČR.

„Nezbývá nám nic jiného než na své stížnosti trvat,“ okomentovala dnes možnosti domluvit se s vládou Veselá-Samková. Podle ní by majitelé domů nakonec mohli na českém státu vysoudit desítky miliard korun, řízení se však „nepříjemně vleče“.

Deregulace ještě není u konce 

Regulované nájemné se nyní týká asi 750 tisíc domácností a podle odhadu MMR příští rok vzroste průměrně o 17,3 procenta a letos o necelých 30 procent. Pro téměř 450 tisíc bytů je rok 2010 posledním, ve kterém je maximální výše nájmu stanovena zákonem. Od roku 2011 bude v těchto bytech platit volné nájemné a jeho výše bude záviset na dohodě mezi majitelem bytu a nájemníkem.

Pro více než 300 tisíc bytů se ale deregulace nájemného prodloužila do roku 2012, přičemž jde o byty ve všech krajských městech kromě Ostravy a Ústí nad Labem. Do této kategorie jsou zahrnuty také obce Středočeského kraje s více než 10 tisíci obyvateli. Prodloužení deregulace podle MMR souvisí s tím, že nájemné v těchto bytech je už nyní velmi vysoké.