Podvodník chtěl z ministerstva financí vylákat šest miliard

Praha - Ministerstvo financí podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, který ho žádal o potvrzení o připravenosti zaplatit směnky zkrachovalé Investiční a poštovní banky. Žádost se podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba odvolávala na zfalšovanou listinu. Hodnota směnek, k jejichž odkupu se měl úřad zavázat, přitom přesahuje šest miliard korun.

„Padělaná listina je falzem původního dopisu ředitele mezinárodněprávního odboru a agendy převzaté z České konsolidační agentury Radka Šnábla, který v originálním vyhotovení odmítá jakékoliv plnění nebo ochotu ministerstva v předmětné záležitosti jednat,“ uvedl Jakob.

Radek Šnábl pro ČT24:

„Protože se jedná o dopis, který v původním znění, před tím, než byl někým upraven, říká pravý opak, to znamená, že ministerstvo nebude ani plnit ani o tom jednat, tak my jsme reagovali, jak jsme reagovali, a včera jsme podali trestní oznámení.“

Podvodník chtěl ministerstvo financí připravit o miliardy (zdroj: ČT24)


Dopis, ve kterém je ministerstvo označeno jako odesilatel, je adresován na Milana Hertze, jednatele teplické společnosti Hertz. Uvádí se v něm, že ministerstvo vydalo příslib o odkoupení směnek a že konečný termín uzavření kupní smlouvy bude společnosti oznámen do konce června. Úřad proto podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření ze spáchání trestného činu podvodu a žádá každého, kdo se s touto padělanou listinou setkal, aby ho informoval.

Obdobný případ řešilo ministerstvo v nedávné minulosti, kdy mu byl při jednání o deblokaci libyjského dluhu předán údajný dopis někdejšího ministra financí Ivana Pilipa, který měl potvrdit, že celý dluh byl dle instrukcí ministerstva umořen.