Evropské banky budou muset prodat část aktiv, aby dosáhly na státní pomoc

Brusel - Banky, které těžce zasáhla finanční krize, se možná budou muset zbavit některých aktiv a nebudou se moci pouštět ani do nákupů aktiv, aby dostaly od Evropské komise povolení k přijetí státní pomoci. Banky se tak zřejmě budou muset na čas vzdát některých agresivních finančních strategií. Každý z finančních ústavů, který přijme pomoc od státu, se navíc bude muset podrobit takzvanému zátěžovému testu, jenž má odhalit jeho slabé stránky. Rozhodla o tom dnes Evropská komise s tím, že tato pravidla by měla platit až do konce roku 2010.

„Finanční krize sice možná ještě neskončila, ale potřebujeme s členskými státy začít pracovat na restrukturalizaci evropských bank. Musíme zajistit, aby banky byly životaschopné i bez státní pomoci a potřebujeme znovu povzbudit hospodářskou soutěž,“ zdůvodnila dnešní rozhodnutí komise eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Pro celou řadu bank přitom mohou přinést chystané zátěžové testy významné změny. Řada z nich totiž po výsledcích testů nejspíš bude muset úplně opustit některé trhy a další budou muset zvážit, zda pro ně nebude výhodnější nechat se pohltit bankou, která si na trhu vede lépe.

„Pravidla jasně zdůrazňují, že banky, kterým se dostalo pomoci, musí nést zodpovědnost za své předešlé činy a musí přispět k vlastní restrukturalizaci vlastními prostředky, jak jen to bude možné,“ uvedla komise. Podle Bruselu je přitom nutné, aby státy byly za svoji velkorysost, která je přiměla napumpovat do bankovního sektoru mnohdy i miliardy eur, náležitě odměněny a aby jim finanční domy půjčené peníze řádně vrátily.

Evropská komise dosud schválila pomoc pro 70 bank napříč Evropskou unií. Řada z nich však bude muset ke schválení ještě předložit právě plány na vlastní restrukturalizaci.