ČT: V zahraničí zůstalo bez pomoci ještě několik klientů Tomi Tour

Praha - I když dřívější zprávy hovořily o tom, že všichni klienti zkrachovalé cestovní kanceláře Tomi Tour jsou již doma, není tomu tak. Na Českou televizi se obrátila žena, která stále zůstává na Ibize. A zřejmě není sama. V podobné situaci by mohlo být ještě několik dalších lidí, kteří si stejně jako ona koupili od Tomi Tour pouze letenku či jen ubytování a o krachu cestovní kanceláře se dozvěděli pozdě. Kolik ale podobně postižených lidí je, nikdo přesně neví.

Jana Dědečková odletěla za svou dcerou a vnučkou na Ibizu 19. června. Zpáteční letenku má na 14. srpna, až tento týden ale zjistila, že je neplatná. Není totiž krytá. Cestovní kanceláři Tomi Tour za ní přitom zaplatila 6 000 korun, nová letenka ji vyšla na 4 700 Kč.

Problém spočívá v tom, že lidé, kteří si od Tomi Tour nekoupili celý zájezd, nemají nárok na odškodnění od pojišťovny. Přesto České aerolinie, které zajišťovaly repatriaci klientů, až do 27. července vozily tyto lidi zpět do České republiky. Kdo se ale o krachu Tomi Tour nedozvěděl včas, například protože neměl přístup k internetu, do vlasti se už s ČSA nedostal. Zpáteční letenku si musí obstarat na své náklady a odškodnění žádat přímo po Tomi Tour.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Poškozená klientka Tomi Tour Jana Dědečková

„Letenku nemám pojištěnou, takže si musím zakoupit novou. Jiných informací jsme se nebyli schopni dopídit.“


Kolik lidí se v této komplikované situaci nachází, není jisté. Pojišťovna Union, u které byla Tomi Tour pojištěna„Na České aerolinie se teď v tomto smyslu obrací už jen řádově jednotky klientů,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Krach Tomi Tour v hledáčku policie

Zatímco někteří klienti Tomi Tour teprve řeší, jak se dostat ze zahraničí zpět domů, krachem cestovky se již začala zabývat policie. Prošetřuje podezření, že kancelář inkasovala peníze od klientů a partnerů i ve chvíli, kdy již bylo jasné, že se zájezdy neuskuteční. Jen pražští policisté již obdrželi deset trestních oznámení. Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká ovšem upozornila, že shromážďování trestních oznámení může nějakou dobu trvat, protože je lidé mohou podávat po celé zemi.

Mluvčí pražské policie Eva Miklíková:

„Tu věc vyšetřujeme jako podezření z trestného činu podvodu.“

Společnost Tomi Tour zkrachovala v pátek 17. července. V zahraničí zanechala téměř 3 400 klientů. Aby se tito lidé dostali zpět, vypravily České aerolinie 21 letů za 19 milionů korun.