Finanční krize již stála vlády přes 10 bilionů dolarů

Londýn - Vlády států po celém světě již vynaložily na boj se současnou finanční krizí více než deset bilionů dolarů (přes 180 bilionů korun). Informoval o tom dnes Mezinárodní měnový fond. Z celkové sumy už rozvinuté země utratily za podporu finančního sektoru 9,2 bilionu dolarů, rozvíjející se ekonomiky do něj napumpovaly 1,6 bilionu dolarů. Náklady zahrnují například kapitálové injekce, nákupy aktiv či záruky za úvěry.

Ruku v ruce s tím, jak narůstá suma peněz nalitých do problémového finančního sektoru, narůstají i deficity jednotlivých zemí. Rozpočtový deficit bohatých států ze skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 letos podle fondu dosáhne 10,2 procenta hrubého domácího produktu.

Největší schodek se očekává ve Spojených státech, kde by měl činit 13,5 procenta HDP. Na paty by ale měla nejsilnější ekonomice světa šlapat Velká Británie s deficitem ve výši 11,6 procenta HDP a Japonsko, kde by měl deficit narůst na 10,3 procenta.

Na co vlády peníze vynaložily?

- Na nákupy aktiv 1,9 bilionu dolarů

- Na kapitálové injekce 1,1 bilionu dolarů

- Na záruky za úvěry 4,6 bilionu dolarů

- Na posílení likvidity 2,5 bilionu dolarů


Finanční krize nadělá ve veřejných financích jednotlivých zemí značné škody. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že do roku 2014 dosáhne státní dluh Japonska 239 procent jeho hrubého domácího produktu. V Itálii to bude 132 procent a ve Spojených státech 112 procent HDP. Velká Británie se udrží těsně pod sto procenty na 99,7 procenta HDP.