Investiční klima evropských zemí se zhoršilo, Česko se ale drží

Praha - Investiční klima se v posledních dvou letech kvůli globální finanční krizi v Evropě zhoršilo. Ovšem k několika málo zemím, které si postavení zachovaly, patří Česká republika se Slovenskem. Závěry vyplývají z hodnocení společnosti Dun& Bradstreet (D&B). Firma snížila za poslední dva roky výhled většiny evropských zemí. Podle vyjádření ředitelky D&B Česká a Slovenská republika Aleny Seoudové lze přitom v nejbližší době očekávat další snižování hodnocení.

Největší pokles ratingu za poslední dva roky zaznamenalo Irsko, výrazně si pohoršily například i Británie, Dánsko, Rakousko nebo Maďarsko. V kategorii s nízkým rizikem návratnosti investice D&B aktuálně neeviduje ani jeden evropský stát.

Nejhůře se daří Bulharsku s Rumunskem

Společnost přiřkla dlouhodobě nejhorší rating, na úrovni středního rizika návratnosti investice, Bulharsku a Rumunsku. Česká republika je nyní na úrovni Itálie a Španělska, o stupeň lépe jsou na tom Slovensko spolu s Kyprem.

D&B indikátor rizikovosti zemí poskytuje mezinárodní komparativní hodnocení rizika při obchodování v jednotlivých zemích. Tento kompozitní index je výsledkem důkladné analýzy politického, komerčního, makroekonomického a externího rizika a klade si za cíl predikovat riziko dané země zejména z pohledu návratnosti investic v horizontu dvou let. Analýzy D&B zpracovává o 134 zemích.