Banka UniCredit se dostala kvůli daňovým únikům do hledáčku policie

Miláno - Italská policie vyšetřuje banku UniCredit a podezírá ji z možných daňových úniků v souvislosti s využitím komplexních finančních produktů britské banky Barclays. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. UniCredit je největším finančním ústavem v Itálii a ze všech bank v západní Evropě se nejvíce angažuje na trzích střední a východní Evropy. Působí také v České republice.

Barclays, která je podle tržní hodnoty druhým největším finančním ústavem v Británii, zmíněný finanční produkt pro Itálii s názvem Project Brontos zavedla v rámci mezinárodního plánu, jehož cílem bylo umožnit vyhnout se placení daní v Británii i v jiných zemích. Barclays produkt v roce 2007 podle zdrojů nabídla bankám UniCredit a Intesa Sanpaolo. UniCredit nabídku v témže roce přijala, Intesa prý odmítla.

Finanční policie se údajně začala případem poprvé zabývat asi před třemi měsíci. Úřady prohledávaly kanceláře UniCredit a získaly elektronické záznamy od UniCredit, Intesy i od banky Barclays. „V tuto chvíli se vyšetřování žádných dalších bank netýká,“ řekl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Barclays se k informacím o vyšetřování nechtěla vyjadřovat, zástupci Intesy naopak uvedli, že jejich banka s vyšetřovateli plně spolupracuje. UniCredit sdělila, že poskytne maximální spolupráci s každým úřadem, který ji požádá. „Jsme přesvědčeni o správnosti všech kroků, které banka provedla,“ sdělil ústav ve svém prohlášení.