ČNB dnes zřejmě sníží úrokové sazby, ECB by je měla ponechat

Praha - Česká národní banka zřejmě na svém zasedání sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, tedy na 1,25 procenta. To by byla zatím nejnižší hodnota u nás. Názory, zda tak pomůže k řešení krize, ale rozhodně nejsou jednotné. O sazbách bude rozhodovat i Evropská centrální banka. Tam se však další snižování nečeká. Úroková sazba je už dávno na historickém minimu jednoho procenta.

Většina analytiků se shoduje, že bankovní rada nebude mít jednoduché rozhodování a pokud případné snížení projde, bude schváleno jen těsnou většinou. Snížení o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum by podle ekonomů mohlo být na delší dobu konečné. Počátkem roku pak očekávají, že by úrokové sazby mohly opět růst.

Naposledy se úroky snižovaly v květnu. Signál ČNB ke snížení úvěrů ale komerční banky nevyslyšely. „Neuvažujeme o snížení úrokových sazeb u hypoték,“ uvedla mluvčí Hypoteční banky Pavla Hávová. Podobně reaguje i mluvčí Česká spořitelny Kristýna Havligerová: „Rozhodnutí centrální banky analyzujeme, nicméně neočekáváme, že bychom dělali zásadní změny u sazeb.“

Bankéři tvrdí, že zlevnit nemohou kvůli nedostatku levných peněz na trhu. Někteří z nich uvádí, že se musí krýt i proti vysokému riziku, které na trhu v dnešní době panuje.„Tady je šance větší na straně podnikatelských úvěrů, protože ty jsou navázány na ty krátké sazby, které ovlivňuje ČNB. Pokud jde o sazby hypoteční, tam šance na případné zlevnění příliš není,“ řekl ve Studiu 6 Pavel Sobíšek, hlavní ekonom Unicredit Bank.

Vojtěch Benda, hlavní ekonom ING

„Jsou zde dva hlavní argumenty pro to, proč by měly být sazby sníženy - jedním z nich bude zřejmě výrazně přehodnocená prognóza hospodářského vývoje směrem dolů, tzn. většího propadu HDP, a druhým faktorem je koruna, která je stále silnější.“


Nejhorší fázi propadu má zřejmě za sebou i eurozóna. „Ekonomika eurozóny sice je v deflaci, zároveň v recesi, nicméně z klíčových ekonomik, tedy z Německa a Francie, se objevují postupně známky určitého zlepšování ekonomické situace,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. A jelikož právě měnová politika by měla hledět na rok až rok a půl dopředu, ani Evropská centrální banka už úrokové sazby zřejmě nesníží.