Německo se probírá z krize

Berlín - Červnové tempo růstu průmyslových zakázek v Německu vyrazilo analytikům dech. Meziměsíčně množství zakázek vyskočilo o 4,5 procenta, tedy nejvíce za poslední dva roky. Ekonomové přitom počítali s měsíčním nárůstem pouze na úrovni 0,8 procenta. V květnu se zakázky zvýšily o 4,4 procenta. Celkově jde o čtvrtý měsíční růst v řadě.

Dle údajů ministerstva se v červnu výrazně zvýšily zakázky ze zahraničí, zejména z eurozóny. Ty vyskočily o 13,2 procenta. Celkem se objednávky z ciziny zvýšily o 8,3 procenta, zatímco domácí stouply o 0,2 procenta. Silný nárůst vykázalo kapitálové zboží a polotovary. Zakázky na spotřební zboží se ale mírně snížily.

Za první tři měsíce letošního roku se výkon německé ekonomiky snížil o rekordních 3,8 procenta. I lidé z vlády ale uvádějí, že se minulý měsíc situace možná stabilizovala a že by se již za druhé čtvrtletí mohl objevit mírný růst.


Německo se probírá z krize 

Výrazné tempo růstu průmyslových zakázek zaznamenané již druhý měsíc za sebou podle oborníků svědčí o tom, že se nejsilnější ekonomika Evropy začíná pozvolna zotavovat z hospodářské krize.

Jörg Krämer, ekonom Commerzbank

Už od konce roku 2007 došlo k poklesu zakázek německých zpracovatelů. V březnu se ale tento trend zvrátil. Nárůst zakázek potvrzuje podle Svazu průmyslu a dopravy jistý efekt vládních intervencí spolkové vlády. Je prý ale otázkou, zda je tento vývoj udržitelný. „Ani výše uvedené skutečnosti nemusí signalizovat skončení recese. Pro tuzemský průmysl a celou ekonomiku jsou jakékoliv signály z Německa vzhledem k důležitosti tohoto trhu zcela zásadní,“ uvedl ředitel sekce hospodářské politiky svazu Boris Dlouhý.

Zlepšení ukázaly i zprávy z průmyslu 

Zvýšení průmyslových zakázek je další pozitivní zprávou o německé ekonomice z poslední doby. V pondělí se ukázalo, že se výkon německého průmyslu v červenci snížil nejmírnějším tempem za deset měsíců.

Podnikatelská důvěra v červenci vzrostla čtvrtý měsíc za sebou a dostala se nejvýše od loňského října. Nezaměstnanost přitom nečekaně klesla, a to poprvé za devět měsíců. Optimisticky se vyjadřují i některé německé strojírenské firmy, napsal Reuters. 

  • Eura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/348/34791.jpg
  • Německo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/960/95948.jpg